Zachris Topelius

Den 14. januari 1818 föddes på Kuddnäs en pojke, som fick sin pappas namn: Zacharias eller Zachris. Kuddnäs ligger nära älven i Nykarleby. Kuddnäs var nästan en liten herrgård med gårdsflyglar, park och allé. Idag är Kuddnäs museum.

Nykarleby/Topeliusbarn
 

Zacharias d.ä. var läkare. Zachris' mamma hette Katarina Sofia och hans lillasyster Sofie. På Kuddnäs hade Zachris en lycklig barndom tillsammans med föräldrarna, Sofie och husets drängar och pigor. Då Zachris var tretton år gammal dog hans pappa. Men då hade Zachris redan flyttat till Helsingfors för att studera. Från det att Zachris var elva år gammal kom han hem bara till julen och sommarloven.

Zachris var allt en riktig Emil i Lönneberga! Både Bullerbasius och Valter har säkert inspirerats av Zachris' egna hyss på Kuddnäs.

Hör bara vad Zachris skriver i Walters äventyr, Läsning för barn del 4 (första gången i tidskriften Eos 1855):


Läsa kan han icke ännu, men han kan mycket annat. Han kan hoppa kråka, stå på huvudet, stupa kullerbytta, draga fingerkrok, taga lyra, hoppa bräde, slå trissa, meta mört, åka kälke, kasta snöboll, härma tuppen, rida käpphäst, äta smörgås och dricka kärnmjölk. Han kan gå snett på stövlarna, riva sönder byxorna, slita hål på armbågen, snyta sig med fingrarna, slå sönder tallriken, kasta bollen genom fönsterrutan, rita gubbar på angelägna papper, dra snöret av spinnrocken, trampa ned kryddgårdssängarna, äta sig sjuk på stickelbär och bli frisk av en risbastu. Förresten har han ett gott hjärta, men dåligt minne att komma ihåg pappas och mammas förmaningar.

Nykarleby/Valtterin seikkaulut
Visst är det så att man kommer att tänka på Emil i Lönneberga! Och visst kan man tänka sig att om Valter och Emil träffades så skulle det kunna hända som Astrid Lindgren skriver om: När två små gossar av precis samma skrot och korn träffas första gången, så tänds där liksom ett ljus i deras ögon (ur "Nya hyss av Emil i Lönneberga"). Emil, Bullerbasius och Valter gör lika mycket hyss!


Tillsammans med Sofie och några kusiner från stan gick Zachris i småbarnsskola på Kuddnäs. Redan som elvaåring sändes Zachris till Uleåborg för att gå i skola. Då bodde han hos sina fastrar i tre vintrar. 1832 blev han privatelev hos Runeberg i Helsingfors. Studentexamen fick han i juni 1833. (Då var Zachris femton år!).
 Zachris var mycket musikalisk. Då han flyttade till eget rum i Helsingfors saknade han mycket sitt piano. Zachris blev glad när det gamla pianot från Kuddnäs kom ner till Helsingfors. På Kuddnäs fanns en flygel, så Zachris kunde spela också när han var hemma. I Nykarleby fanns åtminstone en som spelade bättre än Zachris. Hon hette Emilie Lindqvist och henne skulle Zachris gifta sig med.


Nykarleby/Kuddnäs
Zachris gick i dansskola, tränade fäktning, såg teater och läste böcker. Både hemma i Nykarleby och i Helsingfors var Zachris ute och roade sig. Speciellt tyckte han om jul- och nyårsfirandet i Nykarleby. Han tyckte så mycket om julen att han ofta skrev om den och på så sätt spred han julfirandet med julgran och julljus i Finland. Nykarlebys speciella stjärna tändes alltid först på Kuddnäs.

 

 

 

Ingen dag utan en rad fick Zachris lära sig av sin pappa. Zachris skrev dagbok i många år och sina första dikter skrev han i Runebergs hem. Hemma på Kuddnäs utgav han länge en handskriven tidning. Och efter att Runeberg slutade skriva 1863 var Zachris den största författaren i Finland. Men då hade han redan varit redaktör för Helsingfors Tidningar sedan 1841 och gett ut många böcker, bl.a. Fältskärns berättelser, Naturens bok och Boken om vårt land. Naturens bok och Boken om vårt land användes länge som skolböcker. Zachris Topelius skrev också många dikter samt psalmer som fortfarande finns i vår psalmbok.

 

År 1845 gifte sig Zachris med sin Emilie vid ett dubbelbröllop i Nykarleby. 1846 föddes äldsta dottern Aina. Hon var den enda av Zachris' barn som gifte sig och fick egna barn. Flera av Zachris' och Emilies barn dog redan vid födseln eller som små. Toini föddes 1854 och gifte sig aldrig. Dottern Eva föddes 1855 och flyttade som gift till Sverige.

Nykarleby/resetopelius
 

Nykarleby/lasningforbarn
 

 

Zachris tyckte mycket om barn och blev en riktig "sagofarbror". Sina sagor gav han ut i olika barntidningar och i böckerna Läsning för barn. Zachris skrev inte bara sagor utan också dikter, sånger och pjäser för barn. Långt in på 1950-talet hörde det till i många skolor att man skulle spela en pjäs av Zachris Topelius på julfesten.

 

Nykarleby/Hallonmasken

 

Många av hans finaste sagor - Hallonmasken, Sampo Lappelill, Stjärnöga m.fl. - har också kommit ut som bilderböcker. Bl.a. Veronica Leo och Maija Karma har illustrerat hans sagor för nutida barn.

 

 

Samma år som Toini föddes blev Zachris professor i historia, senare (år 1876) blev han universitetsrektor. 1879 flyttade han till Björkudden i Sibbo där han bodde som pensionär i nästan tjugo år. Han besökte gärna Nykarleby och hade ett sommarställe på Alören.

 

Nykarleby/björkudden
Björkudden. Foto 1880-talet


År 1885 dog Emilie och Zachris blev kvar på Björkudden med Toini. Zachris fyllde 80 år i januari 1898. Själva födelsedagen firades hemma i Sibbo, men Finlands folk ville nödvändigt hylla honom och den 22. januari hölls en stor fest till hans ära i Helsingfors. Zachris Topelius firades i två dagar och hemresan från Helsingfors mitt i vintern gjorde honom nedkyld och sjuk.

Nykarleby/Topelius
Zachris dog 12. mars 1898. Begravningen skedde den 21 mars i Johanneskyrkan i Helsingfors. Kistan följdes till graven av folk i alla åldrar för alla ville följa Z. Topelius till graven. Zachris Topelius var död, men hans diktning lever kvar.


De svartvita bilderna ovan är hämtade ur "Från Kuddnäs till Björkudden":
en bildkrönika om Zachris Topelius. Helsingfors, Söderströms förlag 1938.

 

 Margit Westerlund, Nykarleby stadsbibliotek

Boktips

 1. Sagornas kung

  Subtitle: historien om Zacharias Topelius
  By: Dieckmann, Maijaliisa
  Language:
  Swedish
  Published: 2011
  Classification: 84.3103
  Available as: Book
 2. Sagor och äventyr

  By: Topelius, Zacharias
  Language:
  Swedish
  Published: 1980
  Classification: 84.3102
  Available as: Book
 3. Stjärnöga

  Subtitle: en saga
  By: Topelius, Zacharias
  Language:
  Swedish
  Published: 1991
  Classification: 85.231
  Available as: Book
 4. Havets gåva

  By: Topelius, Zacharias
  Language:
  Swedish
  Published: 1990
  Classification: 84.31
  Available as: Book, easy reading
 5. Hallonmasken

  By: Topelius, Zacharias
  Language:
  Swedish
  Published: 1995
  Classification: Hcf(yb)
  Available as: Book
 6. Lusthusberättelser

  Subtitle: med trollsländan i sagans värld
  By: Topelius, Zacharias
  Language:
  Swedish
  Published: 1998
  Classification: 84.31
  Available as: Unknown
 7. Adalminas pärla

  By: Topelius, Zacharias
  Language:
  Swedish
  Published: 2011
  Classification: 84.3102
  Available as: Book

 1. Zacharias Topelius

  Article Written by: Biblioteken i Nykarleby

  Lär känna en Topelius´ saga

 2. Topelius 2018

  News

  Söndagen den 14 januari har det gått 200 år sedan författaren, opinionsbildaren och sagofarbrorn Zacharias Topelius föddes på Kuddnäs i Nykarleby.

 3. Sagornas kung

  Article Written by: Biblioteken i Nykarleby

  Nu finns Maijaliisa Dieckmanns berättelse om Zacharias Topelius barndom: Sagornas kung, som klassuppsättning för utlåning.

Audience:

Tags:

Written by: Biblioteken i Nykarleby Tuesday, May 27, 2014