X

X: den sista platsen, är den tredje och avslutande boken i serien Platserna.

X

By: Ajvide Lindqvist, John
Language: Swedish
Published: 2017
Borrow this

I den första boken Himmelstrand försvann en samling människor från Saluddens camping till ett evigt grönt fält med en evigt blå himmel utan sol.
Den andra boken Rörelsen: den andra platsen är lätt självbiografisk och utspelar sig på 1980-talet i ett hyreshus på Luntmakargatan i Stockholm, närmare bestämt i tvättstugan. Huvudpersonen är John Lindqvist som arbetar som restaurangtrollkarl, vilket även författaren gjort i sin ungdom. Den här boken blev  nominerad till Augustpriset 2015.
Den  tredje boken är kanske mest lik en vanlig kriminalroman, men med övernaturliga inslag. Böckerna bör nog läsas efter varandra för att man ska få en fullständig bild av handlingen.

Den tredje boken handlar om kändisjournalisten Tommy T som håller på att trappa ner journalistiken, och hans systerson Linus som har en bokstavsdiagnos och bor i höghuskomplexet Gårdsstugan. Tommy skall som ett sista jobb utreda en rad självmord bland höjdare i den undre världen medan Linus blir indragen i en kokainhärva som visar sig kunna härledas till X, en okänd hjärna bakom många skumma händelser under årens lopp. Som en grön tråd genom alla böcker går Peter Himmelstrands sångtexter och främst hans ”Nån däruppe måste gilla mej”. I den här avslutande boken får man en förklaring till mycket av det som utspelade sig i de två förra böckerna.

Skräckförfattare har alla en tendens att bli jämförda med mästaren Stephen King och en av dem som lyckas bäst är Ajvide Lindqvist. Båda har genomarbetade och intressanta karaktärer som man gärna följer, och deras skräck nästlar sig in i en vanlig vardag i ett vanligt samhälle. En annan parallell i den här boken är att Ajvide Lindqvist refererar till tidigare böcker som han gett ut, ett grepp som är mycket vanligt i Kings värld.

Den här serien rekommenderas åt den som vill ha lite kalla kårar längs ryggraden och en stunds gemyt bland trevliga och intressanta karaktärer.