Vifta på tårna

Vi föddes barfota och kanske borde vi vifta mer på tårna än trycka in dem i skor - det här lyfter Henrik Eklundh Palgert fram i sin bok Barfota - med eller utan skor.

I kölvattnet av Born to run-boken har många fått upp ögonen för ett mer naturligt löpsteg, med mindre dämpade skor eller sk. barfotaskor. Det pratas om energisnål löpning och vikten av att anamma den egna kroppens förutsättningar för ett optimalt löpsteg. För att minimera skador inte minst.

Under lång tid har vi inte sällan tryckt in våra fötter i trånga skor, i obekväma och oändamålsenliga skor. Liksom glömt bort att vi föddes barfota och att vi kanske borde vifta mer på tårna än trycka in dem i skor. Henrik Eklundh Palgert lyfter fram detta i sin bok Barfota - med eller utan skor. I boken lyfter författaren fram hur löparvärlden för några år sedan plötsligt exploderade i olika riktningar. Allt från den enskilde som funderar om det är så att alla borde springa barfota, till skotillverkarna som försöker få in just sin sko på marknaden i rätt ögonblick.

Den största behållningen med Barfota - med eller utan skor är personporträtten, de personliga historierna om hur var och ens (fot)resa sett ut. Författaren själv delar med sig av sin svårläkta fotskada och hur han via kringelkrokiga vägar hittat sätt att få glada fötter, inte minst med hjälp av minimalistiska skor och fotvänlig träning. Vi får också möta fagottspelaren som ger konserter barfota och poeten som en dag glömde ta på sig skorna och på den vägen fortsatte det. Solskenhistorier, men också tankeväckande funderingar kring hur vi förhåller oss till våra fötter idag.

Ställvis skymtar debatten om barfotaskofenomenet och löpstegets betydelse fram. Sidor och åsikter belyses. För den vetgirige finns substans att hämta, både när det kommer till vilka skor man borde välja och huruvida barfotatrenden är just en trend, eller snarare en upplysning om något vi glömt bort. Har du inte tidigare reflekterat över dina fötter, hur de mår och hur de bär dig framåt varje dag. Ja, då är det dags. Både att leta efter boken och ta av dig strumporna. Till att börja med.

Boken hittas på biblioteket!

Text & bilder: Nina Åbrandt

 1. Barfota

  Subtitle: med eller utan skor
  By: Eklundh Paglert, Henrik
  Language:
  Swedish
  Published: 2016
  Classification: 79.11
  Available as: Book
 2. Born to run

  Subtitle: jakten på löpningens själ
  By: McDougall, Christopher
  Language:
  Swedish
  Published: 2011
  Classification: 79.11
  Available as: Book
 3. Kraftprovet

  Subtitle: jakten på vår glömda kunskap om styrka och uthållighet
  By: McDougall, Christopher
  Language:
  Swedish
  Published: 2015
  Classification: 79.11
  Available as: Book
 4. Det perfekta löpsteget

  By: Reckmann, Thomas
  Language:
  Swedish
  Published: 2013
  Classification: 79.11
  Available as: Book
 5. Löparens hjärta

  By: Torgeby, Markus
  Language:
  Swedish
  Published: 2015
  Classification: 79.11
  Available as: Book

Audience:

Tags:

Written by: Nina Åbrandt Tuesday, September 13, 2016