Vandringsled vid gruvområdet i Korsnäs

Korsnäs gruva är en bit av österbottnisk historia

Här kommer en sensommarhälsning från Korsnäs, tillsammans med ett stycke lokalhistoria som samtidigt utgör en del av finländsk industrihistoria. I Korsnäs bedrevs gruvdrift mellan åren 1958-1972. Det bröts 870 000 ton blymalm i Outokumpus regi. Gruvföretaget var en stor arbetsgivare som lockade arbetskraft även från annan ort och med annat modersmål. Så kom det sig att det en tid även fanns en finskspråkig folkskola i det tidigare svenskspråkiga Korsnäs. När gruvan lades ner, stannade folk kvar och blev småföretagare och den företagarandan lever kvar än idag.

Gruvtornet står också det kvar, som en stolt påminnelse om vad som försiggått.  En förening, Korsnäs Mine center arbetar för att utveckla verksamheten på gruvområdet och göra det till ett informationscenter över gruvverksamheten i Korsnäs. Samtidigt strävar föreningen till koppla verksamheten till en del av Unescos världsarv och göra museet intressant för hela EU. Den södra delen av Kvarkens skärgård, som finns på Korsnäs kommuns område, ingår i Världsnaturarvet Kvarkens skärgård tillsammans med områden i Korsholm, Malax och Vörå kommuner.

Korsnäs Mine center har samlat gruvmaterial från 1960-talet med regelrätt museiverksamhet i planerna, producerat en dvd-film kallad ”Gruvkarlens berättelse”, samt grundat en vandringsled runt dagbrottet med informationstavlor på tre språk. Leden är ca två kilometer lång och går i lätt och jämn terräng. Det så kallade avfallsområdet är den högsta punkten i Korsnäs- nästan i höjd med trätopparna. Det finns bänkar och bord för den som vill hålla paus eller äta medhavd matsäck.

Robert Mamrelund, en av de gamla ”minarna” ställer gärna upp som välinsatt guide på vandringsleden, enligt överenskommelse på förhand.

Helena Höglund-Rusk är föreningens ordförande.

För den som är intresserad, finns litteraturtips nedan.

Ett fel uppstod när den här delen av sidan skulle ritas ut.