Våran hud, vårt blod, våra ben

Novellsamling av John Ajvide Lindqvist, Sveriges svar på Stephen King.

Skräck är en svår genre, det är sällan en författare lyckas få ihop en skräckberättelse som verkligen är gastkramande. Ajvide Lindqvist är en av de få som lyckas. Novellen är kanske inte  den mest populära formen bland läsare, men när det gäller skräckgenren är det korta formatet lämpligt. Man orkar inte ta in riktigt obehagliga berättelser i alltför stora doser utan att bli likgiltig eller resignerad.

Boken innehåller 7 noveller av varierande längd och innehåller allt som man kan önska sig av gammal  folklore, även den nordiska. Här ingår förutom varulven, vampyren och zombien även sådana väsen som tomten och mylingen. Tomten ingår i en av de längsta novellerna, Vad mig tillkommer, och är långt ifrån den mysigt rödklädda farbror som man är van vid. En annan av de längre novellerna, Tjärven, lämnar en eftersmak som inte går ur i första taget, och som inte rekommenderas som läsning när man sitter ensam på en ö i skärgården. Titelnovellen är också en av de rysligaste i samlingen med det klassiska hemsökta huset som huvudingrediens.

Längst bak i boken ingår en novell på bara en sida, skriven av Alice, 8 år. Hon kanske inte kan skriva så bra ännu, men hon får nog ihop en riktigt otäck historia om tomten även hon. Missa inte den!

Audience:

Tags:

Review by: Helena Österblad Malax bibliotek Wednesday, March 29, 2017