Väristys

Väristys on Virginian maaseudulla asuvan Maggie Stiefvaterin (s. 1981) Ihmissusilegendaa hyödyntävän trilogian avaus – kirjasta on tekeillä myös elokuvasovitus.

Kirja on kirjoitettu kahden ihmisen näkökulmasta: Grace on jo vuosia katsellut kotinsa takana asustelevia susia. Etenkin eräs keltasilmäinen yksilö on saanut hänet pauloihinsa. Suden ja tytön välillä tuntuu olevan molemminpuolinen, luottamuksellinen yhteys. Sam puolestaan viettää kaksoiselämää. Talvella hän elää metsässä pienen laumansa kanssa ja käy äänetöntä ajatustenvaihtoa pelottoman tytön kanssa. Kesällä hän saa viettää muutaman kuukauden ihmisenä. Tapahtumat muuttuvat dramaattisiksi kun Gracen koulusta katoaa teinipoika ja epäillään että susilauma olisi siepannut hänet. Joukko metsästäjiä päättää lähteä susijahtiin jonka aikana Sam haavoittuu ja raahautuu Gracen kotiovelle.

Väristys on jäänhauras tarina nuoresta rakkaudesta, ihmisen ja ihmissuden välinen rakkaustarina. Suden muutokseen ei vaikuta täysikuu vaan vuodenaika, kylmyys ja kuumuus. Ihminen kesällä ja susi talvella. Ihmissuden vanhentuessa ihmisenä olo aika lyhenee ja lopulta jää pysyvästi sudenhahmoon. Milloin on Samin viimeinen kesä sutena? Onko Grace valmis muuttumaan itse ihmissudeksi?

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Pietarsaaren kirjasto den 25 april 2012