Utrotningshotat

Använder du överlakan? Sydväst? Galon? Hur är det med skrivmaskinen då, har du den eller dynamon eller bidén kvar? Och när skrev du ett brev – för hand senast?

Utrotningshotat av Johan Tell är en insiktsfull, rolig och framförallt tankeväckande bok för ”oss som var med”. Här listas 50 stycken vardagsföremål från anno dazumal som inte används mera, - allt för frekvent i alla fall.

En av dagens många heminredningstrender utgörs av en sorts retrostil, som får oss att frossa i antingen extremt färgglada, eller blaskigt vitgråslitna artefakter från förr i världen. – Prylar, inte sällan totalt lösryckta ur sitt ursprungliga sammanhang står på display i våra hem fråntagna den praktiska funktionen och finns tillstädes enbart på grund av sin form och nostalgiska skimmer. De har fått ett nytt liv, ett bruksvärde som prydnadsföremål.

Som ett led i den här retrovurmen kommer sådana här ”nostalgiböcker”, av vilka det numera finns ganska många. De är precis som Utrotningshotat ofta fullspäckade med bilder på charmiga prylar och interiörer från tidigare decennier. Ett motsvarande fenomen finns t ex på Facebook där det finns otaliga grupper och sidor med namn som ”Vi som var unga på 70- talet”, ”Äitiyspakkaus”, och ”80-luku”, där folk lägger upp just nostalgibilder på Jane Fonda i jumppatrikåer, grabbarna i Miami Vice, kassettband, babykläder av brun frotté och fluffiga biltärningar.

Så rota fram (eller lämna kvar) din gamla overhead och ställ den till allmän beskådan i gillestugan, bredvid sladdtelefonen, tjockteven, diabildsprojektorn och den bombastiska stereoanläggningen och känn dig helt retrochic!

Audience:

Tags:

Review by: Ulrika Backlund Tuesday, February 10, 2015