Unohtumaton Ansa Ikonen

Rakastetun suomalaisen näyttelijän elämäkerta

Aili Ansa Inkeri Ikonen syntyi Pietarissa v. 1913 perheensä esikoiseksi. Kaksi nuorempaa sisarta menehtyivät pieninä keuhkokuumeeseen, joten Ansa kasvoi perheensä ainoana lapsena. Perhe muutti muutaman vuoden kuluttua Suomeen, jossa myös isän kohtaloksi koitui pian keuhkotauti.

Lapsuudessaan Ansa Ikonen käytti ensimmäistä nimeään Aili. Sillä nimellä hän kävi koulunsa ja opiskeli laulunopettajaksi. Jo opiskeluaikanaan hän alkoi pyrkiä kiehtovalta tuntuvaan elokuvien maailmaan, ja kun laulunopettajan töitä ei ollut tarjolla, hän teki monenlaisia pätkätöitä. Hän pyrki avustajaksi sekä teatterin että elokuvien pariin. Tässä vaiheessa, teatterin työntekijän pilailusta suivaantuneena, hän otti käyttöönsä nimen Ansa.

Muutamien avustavien tehtävien jälkeen Ansa Ikonen pääsi isompiin rooleihin ja nousi nopeasti suomalaisen elokuvan kultakauden kirkkaimmaksi tähdeksi. Kirja valottaa hänen uraansa eri ihmisten haastatteluiden ja muistelmien kautta, myös Ansa Ikosen omien. Loistavan näyttelijänuran lisäksi esille nousee myös kuva perheenäidistä, joka eli tavallista elämää aviomiehensä ja kahden tyttärensä kanssa.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Pietarsaaren kirjasto den 23 april 2012