Tuulen nimi

Miltä kuulostaisi eeppinen fantasiakertomus sankarin itsensä kuvailemana?

Tuulen nimi on ensimmäinen osa Patrick Rothfussin kirjoittamassa Kuninkaansurmaajan kronikka –sarjassa. Sarjan toinen osa The Wise Mans Fear on ilmestynyt englanniksi vuonna 2011.


Kvothe, Kuninkaansurmaajanakin tunnettu, on legendaarinen sankari omassa maailmassaan. Omien tekojensa kauhistuttamana hän on kuitenkin vetäytynyt syrjään kaikesta ja muuttanut pikkukylään majatalonpitäjäksi. Kaksi vuotta kaikki on sujunut hyvin, mutta sitten jokin hyökkää syrjäisellä maantiellä Kvothen asiakkaan kimppuun.


Varsinainen tarina lähtee kuitenkin käyntiin vasta Kronikoitsijan, kuuluisan tarinankertojan, löydettyä Kvothen käsiinsä ja saatua tämän suostuttelemaan kertomaan totuuden elämästään hänelle. Kvothe sanoo tarinansa kertomiseen kuluvan vähintään kolme päivää. Tuulen nimi on näistä päivistä ensimmäinen.


Kvothe kertoo omin sanoin lapsuudestaan kiertelevien näyttelijöiden parissa ja siitä, miten hän pääsi Maagiseen Yliopistoon ja miten hän onnistui järjestämään itselleen sieltä potkut nuorempana kuin useimmat onnistuvat edes pääsemään sisään.


Kvothen tarina on aikuisille suunnattua fantasiaa parhaimmillaan. Jokaisen fantasiakirjallisuuden ystävän tulisi vähintään tutustua tähän sarjaan, joskin varoitus lienee paikallaan: 600-sivuinen eepos ei todellakaan ole kevyt lukukokemus millään tavalla, silti ehdottomasti lukemisen arvoinen.

Audience:

Tags:

Review by: Pietarsaaren kirjasto Monday, August 19, 2013