Torajyvät

Jännitystä ja ihmissuhdesotkuja

Torajyvät ovat kasvitaudin pilaamia myrkyllisiä vehnän, rukiin tai ohran jyviä, jotka voivat aiheuttaa hallusinaatioita ihmisille. Pussillinen tällaisia torajyviä on mukanaan kauppias Jakob Mörtillä, kun häntä viedään laivalla kuulusteluihin noituudesta epäiltynä 1600-luvun lopulla. Laiva uppoaa Pohjanlahden saaristoon, Mört pelastautuu Spegelön saarelle ja perustaa oman uskonlahkon.

Toisaalla romaani liikkuu nykyajassa. Jenni on pienen ylivilkkaan Miro-pojan äiti. Hänellä on aiemmin ollut suhde historiantutkija Markuksen kanssa. Markus on loukkaantunut vakavassa liikenneonnettomuudessa ja asuu nykyään huonokuntoisena Spegelön saarella Jennin siskon Iinan kanssa. Jennillä on uusi rakastettu, joka on Markuksen isä Aaron. 

Torajyvät kuvaa vuoroin 1600-luvun lopun tapahtumia Jakob Mörtin näkökulmasta, vuoroin nykyajan ihmissuhteiden selvittelyä Spegelön saarella, jonne Markus on kutsunut lähipiirinsä sovinnon tekoon. Menneisyys on yhä vahvasti läsnä saarella ja luo koko ajan oman jännitteensä tapahtumien kulkuun.

Marko Hautala on vuonna 1973 syntynyt vaasalainen kirjailija. Hän on työskennellyt mm. mielenterveyshoitajana, elokuvakääntäjänä ja opettajana. Hänen aiempia romaanejaan ovat Itsevalaisevat (2008) ja Käärinliinat (2009). Hänet on palkittu mm. Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnolla.

Audience:

Tags:

Review by: Pietarsaaren kirjasto Monday, April 30, 2012