Topelius 2018

Söndagen den 14 januari har det gått 200 år sedan författaren, opinionsbildaren och sagofarbrorn Zacharias Topelius föddes på Kuddnäs i Nykarleby.

Zacharias var ett mycket efterlängtat barn till doktorsparet Zacharias och Sofia Topelius. Tidigt visade han tecken på den nyfikenhet och fantasi som han skulle bära med sig hela livet.

Födelsedagen firades med stor fest i Stjärnhallen i Nykarleby. I programmet deltog bland andra Dramatenskådespelaren Stina Ekblad, som festtalde, och Topeliusvägen Trio, en musikgrupp ledd av Charlotta Kerbs, bjöd på nya tonsättningar av Topelius lyrik.

I Nykarleby firas Topelius hela året, Topelius2018, med olika evenemang. Förutom staden engagerar sig föreningar, organisationer, skolor och institutioner. Topelius uppmärksammas i hela landet, men i Nykarleby hålls huvudfestligheterna.

Sedan ett knappt år tillbaka pågår Leaderprojektet Björken och Stjärnan som arbetar med att göra Topelius till en del av Nykarlebys varumärke och aktualisera Topelius verk och liv för vår tid. Topelius har gjort ett stort avtryck i Nykarleby, det märks i workshopserien ”Topelius spår” som pågår i bygden. Topelius präglade inte bara Nykarleby utan hela sin tid och Finland. Och Topelius väcker fortfarande engagemang och har en del att säga oss ännu i dag.

Folkligt med historisk förankring, tradition men med modern tvist är ledorden. Både när det gäller jubileumsevenemang och de produkter som tas fram under jubileumsåret.

Plock ur jubileumsprogrammet i Nykarleby:

 • 25 februari: Mopperace i Valtersbacken.
 • 20 april: Läsning för barn 2018. Barnboksseminarium vid Kredu den 20. Och den 21 bokkalas för barn. Medverkar i seminariet gör bland andra Malin Klingenberg, Joanna Vikström Eklöv och Lena Frölander-Ulf.
 • 15 maj öppnar konstnären Alexander Reichsteins utställning ”Topelius sagoland” med fullstora sagomiljöer i Rådhuset.
 • 15 maj öppnar också Kuddnäs för säsongen och efter renoveringen som bland annat fått bättre tillgänglighet.
 • 18 maj föreläser naturspecialisten Anders Albrecht vid biblioteket och Topelius egen insektsamling finns till påseende
 • 1 juli är det urpremiär för sommarteatern ”Den eviga sommaren” vid Kuddnäs. Manus är skrivet av Lars Huldén och Anci Holm, Erik-André Hvidsten regisserar och i rollen

  Topeliusbakelsen
  Topeliusbakelsen

  som Topelius ser vi Simon Häger.
 • 11 augusti arrangeras jubileumsårets huvudfestligheter ”Strövtåg i Topelius värld”. Det är en folkfest i Nykarleby centrum och på Kuddnäs. Programpunkter kommer att finnas på många platser i staden och man kan flanera från ställe till ställe.

 

 

Länkar:

nykarleby.fi/topelius

Mer om jubileumsevenemang under året:

http://www.nykarleby.fi/topelius/200-arsjubileum

Fakta om Topelius:

http://www.nykarleby.fi/topelius/om-topelius/

 

Veckans Toppe, texter av Topelius:

http://www.nykarleby.fi/topelius/veckans-toppe

 

Om SLS projekt Zacharias Topelius skrifter:

http://www.nykarleby.fi/topelius/artiklar/ny-sida/

  

Text av Anci Holm

 1. Zachris Topelius

  Written by: Biblioteken i Nykarleby

  Den 14. januari 1818 föddes på Kuddnäs en pojke, som fick sin pappas namn: Zacharias eller Zachris. Kuddnäs ligger nära älven i Nykarleby. Kuddnäs var nästan en liten herrgård med gårdsflyglar, park och allé. Idag är Kuddnäs museum.

 1. Sagornas kung

  Written by: Biblioteken i Nykarleby

  Nu finns Maijaliisa Dieckmanns berättelse om Zacharias Topelius barndom: Sagornas kung, som klassuppsättning för utlåning.

Audience:

Tags:

Monday, December 3, 2018