Tellervo Koivisto : elämäkerta

Kirja Tellervo Koivistosta on rohkean naisen muotokuva upean rakkaustarinan lisäksi.

Mattssonin teoksessa etsitään Tellervo Koiviston lähtökohtia, juuria ja kasvuprosessia. Kuinka hänestä tuli hän? Millaista reittiä hän kulki ennen kuin päätyi korkeimpaan asemaansa, valtakunnan ensimmäiseksi naiseksi vuosiksi 1982-1994? Millainen henkilö oli se, joka seisoi presidentin rinnalla kylmän sodan lopussa ja Kekkosen jälkeisinä vuosina, kun oli Koiviston vuoro hoitaa idänsuhteita? Tämän kirjan käännekohdat eivät sijoitu presidenttivuosiin vaan 1950- ja 60-luvuille.

Mauno Koiviston tapaaminen oli ehdottomasti hänen elämänsä käännekohta, koska sen jälkeen ei ollut paluuta tavallisen ihmisen tavalliseen elämään. Edessä aukesivat tilanteet ja tilaisuudet, joihin rivikansalainen ei pääse kurkistamaan. Toiset käännekohdat liittyvät identiteettikriisiin, joka alkoi kotirouvan elämänpiirin niukkuudesta 1960-luvulla.

Tellervo Koivistolle oli myös tärkeää, että kun hän sairastui vaikeaan masennukseen, hän toi sen julki ja kirjoitti siitä. ”Kansalaiset ymmärsivät nämä molemmat viestit. Tellervo Koivistosta tuli esikuva suomalaisesta naisesta, joka on samalla kertaa rohkea ja heikko, aktiivinen ja passiivinen. Hän on ristiriitainen, eikä salaa sitä. Siksi hän on monelle mielenkiintoinen esikuva: häneen voi samaistua, mutta samalla häntä voi katsoa ylöspäin”, Anne Mattsson kirjoittaa elämäkerran lopussa.

Audience:

Tags:

Review by: Kristiinankaupungin kirjasto Monday, June 19, 2017