Tähtikirkas

Miten yhteiskunta selviytyy ilman sähköä, kun kaikki lakkaa toimimasta?

Ruotsalaisen Lars Wilderängin dystopiakuvaus luo kauhistuttavan ja silti mielenkiintoisen kuvan siitä, mitä tapahtuisi, jos kaikki elektroniikka lakkaisi toimimasta. Kirjan alussa älypuhelimet alkavat yhtäkkiä temppuilla, autot lakkaavat toimimasta ja sähkökatkoksia tulee yhä useammin. Ihmiset huolestuvat, kun kauppojen hyllyt tyhjenevät ja ruokavarastot alkavat loppua. Erään sähkökatkon jälkeen sähköt eivät palaakaan takaisin. Suurin osa ihmisistä ei ole valmistautunut tähän, joten yhteiskunnassa alkaa taistelu elämästä.

Kirjassa on paljon henkilöhahmoja, joka aluksi hämmentää lukijaa. Lopuksi kuitenkin tarinalinjat saavat yhteisiä piirteitä ja tarinat kietoutuvat toisiinsa. Mielenkiintoisiin hahmoihin kuuluu Majuri Gustaf Silverbane, jonka armeijataustasta on tilanteessa suurta hyötyä. Survivalisti Filip taas huomaa, kuinka iso merkitys hänen harrastuksellaan on hänen selviytymiseensä. Ohjelmoija Anna taas puolestaan tekee löydön, joka uhkaa koko yhteiskuntaa.

Wilderängin kirja ei sijoitu kovin paljon tulevaisuuteen, joka tekee kirjan lukemisesta mielenkiintoista. Tämä kaikki voisi tapahtua juuri nyt. Paljastaako iso yhteiskunnallinen kriisi todellisen ihmisluonnon?

Kirja aloittaa Tähtitrilogian, jonka kaksi seuraavaa osaa julkaistaan vuonna 2018.