Tjänarinnans berättelse

Staten Amerika avskaffas och din frihet dras in. I den kristet fundamentalistiska republiken Gilead går ingen säker.

Berättelsen utspelar sig på 1980-talet i Amerika. Födelsetalen har gått nedåt under en lång period. Kvinnor har fått göra aborter eller har fött missbildade barn på grund av giftiga utsläpp från kärnkraftverk och industrier. En grupp kristna fundamentalister tar över det, enligt dem ogudaktiga och förtappade, amerikanska samhället. Kongressen mördas, grundlagen avskaffas och republiken Gilead föds. I denna stat är inga andra religioner än den kristna accepterade. Oliktänkare straffas vid Bärgningarna. Personer som klassas som hotfulla mot statens påbud hängs vid Bärgningen och hängs därefter upp på Muren som avskräckande exempel.

Kvinnorna i republiken får nya ansvarsområden och vissa får till och med nya namn. Kvinnor som fött barn eller är i fertil ålder blir skolade av Tanter till att bli Tjänarinnor. Tjänarinnorna flyttar in i Anförares familjer för att de ska kunna föda barn åt Anföraren. Kvinnor är förbjudna att läsa och skriva. De får nya namn som bildas av sammansättningen av Of (av) och anförarens namn. Offred är en sådan Tjänarinna. Hennes make Leo och dotter är försvunna efter att de försökt fly från staden då Gileads styre ännu var nytt. Offred bor efter skolningen i ett hushåll som tillhör en högt uppsatt Anförare.

Tjänarinnans berättelse är Offreds berättelse om hennes nuvarande liv blandat med glimtar tillbaka till hennes liv innan Gileads uppkomst. Händelserna i boken är lågmält beskrivna och det är just denna lågmäldhet som gör hela berättelsen så otroligt skrämmande. Offred och hennes medsystrar fogar sig i sitt öde, men när ändå tysta förhoppningar om att få sin frihet tillbaka. Samtidigt lever de på lånad tid. Om de inte lyckas producera en avkomma innan de förklaras ofruktsamma så hamnar de i Kolonierna. Atwood har skickligt vävt samman ett mardrömsscenario som lämnar läsaren med brännande fråga. Skulle detta kunna hända under min livstid?

Atwoods bok har också filmatiserats och i april 2018 har andra säsongen av TV-serien A Handmaid’s tale haft premiär.

 

Ordlista

Anförare - ledare inom republiken Gilead

Hustrur – Anförarnas fruar, klädda i blått

Tjänarinnor – placeras i Anförarnas hus för att föda barn, klädda i rött

Martor – hushållerskor, klädda i grönt

Tanter – kvinnor som undervisar Tjänarinnor, klädda i brunt

Okvinnor – ofruktsamma eller ”besvärliga” kvinnor som skickas till Kolonierna för bl.a. sanering av giftigt avfall

Obarn – barn som föds med missbildningar, skaffas undan vid födseln

Dystopier

 1. Never let me go

  Av: Ishiguro, Kazuo
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Prosa på svenska
  Finns som: Bok
 2. 1984 - nitton åttiofyra

  Av: Orwell, George
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1984
  Klassifikation: Prosa på svenska
  Finns som: Bok
 3. Divergent

  Av: Roth, Veronica
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Prosa på svenska
  Finns som: Bok