Minkriket

En roman om en stad som i mycket liknar Nykarleby, men här har namnen, butikerna och ålderdomshemmen placerats om.

Lars-Mikael hinner inte ens avsluta grundskolan ordentligt innan han börjar arbeta på farmen som hans far, Evert byggt upp. Arbetet blir hans liv och far och son arbetar sida vid sida. När fadern plötsligt omkommer i en olycka, blir livet inte sig likt där hemma. Modern sörjer och hon kommer aldrig riktigt tillbaks till livet. När Lars-Mikael inte längre klarar av att ha henne där hemma, flyttar hon till stadens ålderdomshem.


I kassörskan Kristina finner Lars-Mikael sin livskamrat. De får en dotter och livet leker. När de väntar sitt andra barn, får Kristina missfall och några fler barn blir det inte. Kristina mår inte bra och hela familjen blir lidande. Livet blir inte enklare av att det pratas om "rävflickor" och det dessutom blir ekonomiskt kärvare tider.

Som infödd Nykarlebybo är det speciellt intressant att läsa om närmiljön och staden. Minkfarmen beskrivs också den på ett igenkännande sätt, med välkända dofter och känslor som kläs i ord. 

Där minklukten fanns, fanns inga andra lukter

Före minkarna flyttar in i de nya minkhusen säger Evert: "Det är onaturligt med ett minkhus som är så här rent som det här".

Boken är lättläst, med korta meningar och mycket dialog och pärmen är mycket snillrik!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Biblioteken i Nykarleby den 3 december 2014