Hermans sommar

"Hermans sommar är snart slut. Han blundar och tänker på svarta skogssniglar, myggbett som kliar och att han ska börja skolan."

Det är den sista sommarlovsdagen och Herman ska snart börja skolan. Tre gamla tanter kommer på besök och Herman pratar med dem om livet, döden och rädslor. Han oroar sig inför skolstarten och funderar på hur fjärilar kommer in i magen när man är nervös. Frågorna är sådana som kan uppstå inför en stor förändring i livet och som många av oss funderar på någon gång i livet. Det är därför lätt för läsaren att känna igen sig och identifiera sig med Herman.

Boken har ett lugnt och harmoniskt tempo som är kännetecknande för sköna sommarlovsdagar. Spänningen inför det nya och okända är påtaglig och tankar om rädslor och framtiden diskuteras ur barnets synvinkel. Bilderna är gjorda i collageteknik genom fotomontage, vilket ger dem ett annorlunda uttryck. De är färgrika, livfulla och konstnärliga, och tilltalar såväl barn som vuxna.

Hermans sommar är den norske författaren och illustratören Stian Holes första bilderbok. Boken har fått flera priser och utmärkelser, bland annat första pris på den internationella barnboksfestivalen i Bologna 2007. Med sitt annorlunda bildspråk är den innovativ och nyskapande och ett välkommet inslag i den nordiska barnlitteraturen.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Kristinestads bibliotek den 22 juli 2016