Gul utanpå

Memoar om ett adoptivbarns resa tillbaka till sitt födelseland.

Patrik Lundberg föddes 1983 i Sydkorea och adopterades till Sverige. 24 år senare bestämmer han sig för att åka som utbytesstudent till Inha University i Sydkorea. Samtidigt ska han söka upp sin biologiska familj och bekanta sig med landet han föddes i.

Gul utanpå handlar om halvåret som utbytesstudent och sökandet efter Patriks biologiska familj. Han skriver om landet och dess kultur, föreläsningarna vid universitetet, kontakten med koreanerna och de andra utbytesstudenterna, samhörigheten mellan adoptivbarn som återvänt för att leta och förhållandet till sin biologiska familj.

Boken handlar delvis om hur det känns att vara ett adoptivbarn men det är skildringen av kulturkrockarna Patrik upplever i Sydkorea som gör boken intressant. I Sverige har han fått känna sig utanför p.g.a. sitt utseende. När han kommer till Sydkorea befinner han sig i ett annat slags utanförskap. Han ser ut som alla andra men kan inte göra sig förstådd och har inte alla gånger så mycket gemensamt med människorna där.