Borttappad

Om utanförskap och att tappas bort, men ändå hitta hem igen.

En dag hittar en pojke en märklig sak på stranden. Den avviker märkbart från omgivningen med sin röda päronformade kropp och korta tentakelben. Ingen verkar ändå lägga märke till den, förutom pojken som går fram till den för att ta reda på vad det är för något. De leker tillsammans på stranden och småningom konstaterar han att saken inte har någonstans att ta vägen och att den är borttappad. Här börjar letandet efter sakens rätta plats och pojken gör sitt bästa för att hjälpa den att hitta tillbaka till där den hör hemma.

Bilderna skildrar ett industriellt samhälle som präglas av likformighet. Det som är lika accepteras medan det avvikande ignoreras. Som tur är finns det ändå de som ser det avvikande och kan hjälpa saker till rätta. Boken lär oss vikten av att se det som finns omkring oss, även det som är annorlunda, och inte låta oss skrämmas av det som avviker från det som vi är vana vid. Illustrationerna stöder berättelsen och gör den livfull och mångbottnad.

Shaun Tan är en australiensisk barnboksförfattare och illustratör. År 2011 tilldelades han ALMA-priset, litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, för sina bilderböcker. I sina böcker kombinerar han olika tekniker, bland annat traditionella illustrationer med collageteknik. Illustrationerna blir på detta vis mångsidiga och det skapas ett vimmel av saker som är intressanta att betrakta. Vid varje genomläsning hittas något nytt.  

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Kristinestads bibliotek den 27 juli 2016