Berättelser om Pelle Svanslös

Oj! - är mitt första intryck när jag ser boken! Vad har dom gjort med katten?! Hur han ser ut.., får man faktiskt göra såhär med en barnboksklassiker som Pelle Svanslös..?

Det är 75 år sedan Pelle Svanslös & Co skapades, -tänk det! Många generationer barn har växt upp med de 13 böckerna om de karaktärsfulla katterna och deras förehavanden och få saker är väl så laddade med nostalgins skimmer som de egna barndomsbokskatterna. Därför känns det lite äventyrligt att släppa lös Pelle i ny form och med ny text.

Men varför inte, om den gamla otursförföljda fågeln Kalle ständigt får fortsätta mot nya äventyr i all oändlighet, så varför skulle vi missunna vår vänlige vän, - den svanlöse katten, att få vidga sina vyer?
I den här nya boken sveper de fräsiga rullskridskoåkande kissorna en kattelatte, håller talangjakt på tv, går på utvecklingssamtal… Och går på "kattis" (dagis).

Något annat som är kul på kattis är strömmingsvisan. Den sjunger de alltid när det är samling:

Lilla strömming akta dig, akta dig, akta dig. Lilla strömming akta dig, annars tar jag dig!

Den här Pelle Svanslösboken är ett prima komplement till de gamla godingarna, inte en ersättning. Det är samtidigt ganska underhållande att under läsningen försöka dra sig till minnes den ursprungliga texten. De ny(om)skrivna sagorna har hållit bra i genombearbetningen och Gösta Knutssons tidlösa budskap om antimobbning, ärlighet och vänskap finns kvar.

-Den som vågar vara snäll vinner alltid i längden!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Ulrika Backlund den 20 november 2014