Argo

Filmen Argo är baserad på gisslankrisen i Iran år 1979 där amerikanska diplomater hölls gisslan i 444 dagar. Några av diplomaterna lyckades fly och de sökte en fristad vid den kanadensiska ambassadörens hem i Teheran

Den amerikanska ambassaden i Teheran i Iran blir stormad under den iranska revolutionen i november 1979. Personalen vid ambassaden anklagas för att vara spioner och tas som gisslan. Några av dem lyckas dock fly och de söker en fristad vid den kanadensiska ambassadörens hem i Teheran. Det behövs dock en djärv och finurlig plan att få ut dem ur Iran. Det gäller att välja den bästa av alla dåliga räddningsplaner.

Vid Oscargalan 2013 var Argo nominerad i sju kategorier och vann slutligen tre Oscars för bästa film (Grant Heslov, Ben Affleck och George Clooney), bästa film efter förlaga (Chris Terrio) samt för bästa klippning (William Goldenberg). Filmen är producerad av Grant Heslov, Ben Affleck och George Clooney och regisserad av Ben Affleck. Argo skördade även framgång vid Golden Globe 2013 där bland annat Ben Affleck belönades som bästa regissör.

Filmen är förbjuden under 12 år.