1947

En fängslande skildring av år 1947

I Elisabeth Åsbrinks bok skildras kronologiskt året 1947. På 300 sidor tecknas skeenden som tillsammans blir en berättelse om hur svårt det är att förutse vilka händelser som är avgörande för framtiden. Raphaël Lemkins försök att lansera begreppet folkmord i internationell politik, Palestinafrågan, George Orwells bok 1984 och Indiens delning blandas med Åsbrinks familjs egen historia. Hur svårt det är att se in i framtiden är också något som togs fasta på när boken nominerades till Augustpriset i fackboksklassen år 2016:

"Vad gör vi idag som våra efterkommande kommer att brottas med om sjuttio år? Frågan väcks av denna kalejdoskopiska essäsamling där storpolitik blandas med vardagliga händelser under ett år i världshistorien. På en njutbar prosa lotsas läsaren genom ett till synes obetydligt år med en svart historia och långa skuggor över kommande epoker."

Val av händelserna och perspektivet är författarens eget, och hon kopplar starkt hennes egen familjehistoria till historien. Jag lyssnade på boken som e-ljudbok via Fredrikabibliotekens e-bokstjänst elib och blev fullständigt uppslukad av berättelsen.

Elisabeth Åsbrink är journalist och författare, född 1965. Hennes bok "Och i Wienerwald står träden kvar" fick Augustpriset i fackboksklassen år 2011.

Läs också:

 1. Århundradets sommar

  Undertitel: 1913
  Av: Illies, Florian
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Allmän kulturhistoria
  Finns som: Bok
 2. År noll

  Undertitel: historien om 1945
  Av: Buruma, Ian
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Andra världskriget 1939-1945
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Lina Granqvist Björkskog den 6 mars 2017