Topelianska småkryp och insektboktips

Natur, småkryp och Topelius i Nykarleby

Med anledning av Topelius 200-årsjubileum ordnade biblioteket ett föreläsningstillfälle 18.5.2018 om insekter med biolog Anders Albrecht från Sibbo.

Anders föreläste om småkryp som finns runt omkring oss i naturen och i vardagen och bland dem fanns även insekter som Topelius själv kunde ha upplevt och samlat på.

Topelius var en stor naturvän och hade en egen samling med insekter. Hans insektssamling finns kvar än idag och vi är tacksamma över att vi fick låna den från Kuddnäs till föreläsningskvällen.

Kvällen samlade  intresserade naturvänner och var en mycket lyckad tillställning.

Följande dag 19.5. medverkade biblioteket och Anders Albrecht på Skogsparkens skolas familjedag vid Kuddnäs. Elever från årskurs 1 och 2 fick gruppvis bekanta sig med vattenlevande insekter och Anders svarade på frågor och berättade om de olika djuren. En givande förmiddag som gav både lärdom och inspiration till att upptäcka mer.

Vi är tacksamma över att Anders ville besöka oss.

Evenemangen kunde genomföras med hjälp av Svenska kulturfonden.

Anders berättar om insekter i vår omgivning i Asta-salen

Anders sorterar ut vattenlevande insekter på familjedagen vid Kuddnäs

En del av insekterna och vattendjuren som eleverna fick bekanta sig med.

Insektböcker