Diktens träd

På gräsmattan utanför Korsnäs bibliotek finns en vacker lönn med blad i höstens alla sprakande färger. Detta träd har en speciell historia som anknyter till biblioteket.

Korsnäs, Diktens träd

På gräsmattan utanför Korsnäs bibliotek finns en vacker lönn med blad i höstens alla sprakande färger. Detta träd har en speciell historia som anknyter till biblioteket. Författaren Carita Nyström, bosatt i Korsnäs, var länskonstnär i litteratur för Österbotten under åren 1991-1993. Carita Nyström ordnade en författarturné till flera orter i Österbotten, med buss. Tanken var att författare från norr skulle uppträda i södra landsändan och vice versa.  Detta att turnén företogs med buss har en viss betydelse, Carita hade fått höra så många goda berättelser om Författarnas Andelslags Septemberbussturnéer som hennes make, författaren Erik Ågren varit med om. Inspirerad av detta ordnade Carita författarbesök med uppläsningar till Karleby, Jakobstad, Nykarleby, Vörå, Korsnäs och Kristinestad. De medverkande författarna fotograferades av elever på fotolinjen i Nykarleby konstskola och presenterades i en tidning kallad Kulumaris. Konstskolan tillverkade också en turnéaffisch. På varje ort inleddes författarbesöket med att författarna planterade ett träd av den art orten önskade. De flesta önskade en ek, Karleby önskade en gran och tidigare bibliotekarien i Korsnäs, Inga-Britt Mannfolk önskade en lönn – och en lönn blev det. Enligt Carita lever och växer alla träd fortfarande, i Kristinestad lär trädet finnas på bibliotekets innergård.

På sent 1990-tal höll Ordkonsteleverna i Korsnäs en asiatisk diktceremoni vid Diktens lönn. Alla hade valt ut en favoritdikt om träd och även skrivit en egen dikt om träd. Dikterna nedtecknades på färgade tygremsor som knöts på trädets grenar under festliga former. Författaren Ralf Andtbacka var beskyddare av ceremonin. Detta var historien om ett träd.

Text: Carola Bäckström, Korsnäs kommunbibliotek