Svårmodets döttrar

En roman om kvinnoroller och familjerelationer från sekelskiftet fram till 1960-talet

Året är 1968 och i polismästarbostaden i det lilla samhället Svårmodet rustas det för pärlbröllop mellan Greta och Harald. Eller 30-åriga kriget, som Gretas mor Ingeborg brukar kalla dotterns äktenskap.

Själv engagerade sig Ingeborg som ung i frågor som kvinnlig rösträtt och kvinnans självbestämmanderätt, och kom senare att ta hand om unga ogifta gravida kvinnor.

Greta å sin sida ville inget hellre en att gifta sig med en stilig man och bli hemmafru, och drömmen verkade gå i uppfyllelse när hon träffade Harald som kom från en fin familj. Harald visar sig dock vara lynnig och våldsam både mot Greta och barnen, men Greta kan inte tänka sig att skilja sig – att upprätthålla fasaden av en lycklig och framgångsrik familj är viktigast.

Gretas och Haralds yngsta dotter Eva får förutom faderns misshandel stå ut med att ständigt vara påpassad av sin mor, och ingenting dottern gör är tillräckligt fint. Eva drömmer om att flytta till Stockholm, utbilda sig till journalist och bli fri från sina föräldrars vakande ögon, men så gör Eva en upptäckt som kan få såväl den drömmen som familjens välpolerade fasad att rämna.

 En intressant och mycket välskriven bok om kvinnohistoria och mor-dotter-relationer.