Suurten paikallisromaanien vuosi - ja mitä muuta pietarsaarelaiset kirjoittivat 2014

Vuoden 2014 pietarsaarelaiskirjoja ja pietarsaarelaismusiikkia

Vuosi 2014 oli kahden suuren Pietarsaari-aiheisen romaanin huikea menestysvuosi. Myös muistelmia ja runoja julkaistiin sekä tietokirjoja läheltä ja kaukaa. Yksi paikallinen CD-levykin ilmestyi kuunneltavaksi.

Lieköhän koskaan aikaisemmin samana vuonna ilmestynyt kahta Pietarsaareen sijoittuvaa romaania, jotka ovat olleet näin suosittuja? Sekä kaupungin suomenkieliset että ruotsinkieliset asukkaat saivat omat muistelmateoksensa, kun Tommi Liimatta julkaisi 1980-luvulle sijoittuvan romaaninsa Jeppis elokuussa, ja hieman myöhemmin ilmestyi Lars Sundin Kolme sisarta ja yksi kertoja (Tre systrar och en berättare), joka kuvaa sodan jälkeisiä vuosikymmeniä. Tommi Liimatta kävi kirjaston Spotlight-tapahtumassa elokuun lopulla kertomassa uudesta kirjastaan. Jeppis oli tämän jälkeen koko loppuvuoden varauslistan ykkösenä. Kirja ehti jopa kivuta kolmen lainatuimman romaanin joukkoon koko vuoden lainaustilastoissa.

Runokirjoja julkaisivat vuoden aikana Kari Ilmonen, Markku Laitinen ja Eila Koivu. Ilmosen Kuollut puu, elävä oksa oli jo hänen viides runoteoksensa; Laitisen Kuolevassa puussa hänen toinen runokokoelmansa. Eila Koivun hienosti rytmitetty ja omakohtainen Polvillani elämän edessä oli hänen esikoisteoksensa.

Tietokirjoista valtakunnallistakin huomiota saivat kaunokirjallisia murhapaikkoja esittelevä Tappavat tienoot sekä seksuaalista tasa-arvoa puolustava Kaikella rakkaudella, joissa molemmissa oli pietarsaarelaisia kirjoittajia mukana. Paikallisesti erittäin tärkeä kirja oli Skataan liittyviä valokuvia ja tarinoita koonnut Skata : mökkejä ja unelmataloja 1900-luvun Pietarsaaressa. Muita tietokirjojen aiheita olivat Pietarsaaren Seudun Lähivakuutus ja Pohjois-Amerikan kansallispuistot.

Muistelmia julkaistiin lääkintöneuvos Vilho Kivikankaasta ja ravintoloitsija Ragni Rissasesta. Opettaja Mikko Ahosen Muisteluksia ilmestyi postuumisti.

Musiikillisesta annista vastasi Poika & Pantterit -yhtye, joka julkaisi CD-levyllisen Heimo Riihimäen sanoittamia ja säveltämiä kappaleita.

1. Jeppis

By: Liimatta, Tommi
    Classification: 84.2
  2. Kolme sisarta ja yksi kertoja