Surmanpelto

Vuoden 1918 sota, vankileirejä ja pikaoikeutta

”Nykaappiin oli perustettu vankileiri, johon ryssiä oli jo tuotu Pietarsaaresta. Nykaapin opettajaseminaarista oli tehty vankila, johon venäläiset mahtuisivat.”

Helmikuussa, 1918 perustetaan Uuteenkaarlepyyhyn vankileiri jonne kuljetetaan venäläiset sotavangit. Pietarsaaresta lähetetään leirille 160 venäläissotilasta. Seminaaritalossa on makuulavereja seitsemässä kerroksessa ja siivottomissa oloissa taudit leviävät. Voimistelusalin kattoon avataan aukko pahimman löyhkän tuulettamiseksi. Vankeja on kaiken kaikkiaan n. 2000.

Kertojana koulupoika, joka todisti vankien teloitusta.

Lukiolaisopiskelija Pauli 17-v joutuu vanginvartijaksi Nykaapin leirille. Sotilaat kärsivät nälästä ja liasta ja haluaisivat palata Venäjälle. Joillakin vangeilla on heila Suomessa ja lapsiakin. Vankileirin päällikkö, Von Kraemer ylläpitää järjestystä, vartijat ovat tavallisia ihmisiä ilman mitään vartijakoulutusta. 

”Meille ei ollut annettu mitään käskyä, mitä meidän olisi pitänyt tehdä, kun vankeja alkoi tulla seminaarista pihaan. Ne kävelivät rakennusten ympärillä ja piikkilanka-aidan viereen joen puolella, katselivat Lapuanjoen yli kaupunkia, mutta eivät yrittäneet portista läpi. Monet tekivät tarpeitaan.
Paljon vankeja kulki myös portille päin, mutta nekään eivät yrittäneet portista läpi vaan jäivät seisomaan portin lähelle. Pian ulkona oli satoja miehiä, niiden pulina tuntui yltävän taivaaseen.
Näimme verstaan kulmalta hyvin portille saakka, kuinka vartiomiehet ottivat kiväärit ja pitivät niitä vankeihin päin, mutta ampumaan eivät vartijat alkaneet. Sjögren oli kuularuiskun sarvissa, sanoi olevansa valmis avaamaan tulen, jos ryssät alkaisivat käydä päälle. Ei tiedetty, mitä vangeille pitäisi tehdä.”

Ruokatarvikkeiden puutteesta ja nälkiintymisen johdosta sotilaat vaativat ruokaa tai ryhtyvät muuten nälkälakkoon.  Sotilasneuvoston 17 jäsentä määrättiin teloitettavaksi.

”Von Kraemer tuli reen viereen ja kysyi, olimmeko valmiit ampumaan vangit kuularuiskulla; tehtävä oli vapaaehtoinen… Olimmeko me sotilaita vai akkoja?”

 

Audience:

Tags:

Review by: Pietarsaaren kirjasto Thursday, January 31, 2013