Stockholmsfeber

Litteraturcirkeln i Jakobstads första resmål år 2013 var Stockholm – drömstaden. Stockholm är staden som många älskar och drömmer om. Den är stor, vacker, skär, skör och skir säger Bobo Karlsson i Urban safari. Stockholm är ungdom, mode och skönhet men också knuffar och arrogans. Till träffen 11.2.2013 lästes stockholmsförfattarna:

Rainer Alander: Små stycken av Stockholm. Rainer Alander berättar om stockholmsmiljöer och möten med människor i staden. Han funderar kring hur ensam man kan känna sig på Stockholms Centralstation. Han går på kaféer, bibliotek och i parker och möter en flicka vid Slussen. Rainer Alander skriver små, korta betraktelser om personliga möten, enligt författaren själv en kärleksförklaring till Stockholm.

Ernst Brunner: Hornsgatan. Vi får följa livet längs Hornsgatan från tidig historia och gatans uppkomst till modern tid. Konstnären Dressler, arkeologen Gus Gustavo och tatueraren Harry lever sina liv kring vimlet på Hornsgatan. Dressler känner sig förföljd av en konstkritiker med signaturen Hexe, med mord i sinnet gör han allt för att spåra upp henne. Sköna Ingrid blir förälskad i Gus, som har svårt att göra sig av med gamla minnen. Alla har livserfarenheter och vill verkligen leva sina liv fullt ut.

Lena Kallenberg: Södermorsor. “Södern söndag i maj, med syrendoft från Vita bergen kan tävla med vilken drog som helst ” tänker Lena. Men livet är inte bara syrendoft för de ensamstående mammorna Lena, Jana och Katja.  De bildar en pakt, en liten kvinnofamilj för solidaritet, kärlek och evig vänskap. Tiden är 1980-tal och stadsdelen Södermalm förändras, den kollektiva gemenskapen förbyts och försvinner. Nu skall man bara satsa på sig själv.

Wayna Oxelcrantz: Stockholmsfeber. Candy älskar Stan. Här händer allting som det är någon mening med. Här kan man se kändisar i kön till Caféet. Candy vill glömma allt fult, brunt tråkigt från barndomens småstad. I stan bjuder man in till parmiddag med exotiska rätter och prat kring nya bilen och flotta sommarstället. Men det är inte lätt att leva storstadsliv, Candy och Carl-Henrik befinner sig plötsligt utanför i utförsbacken. Inget jobb, inga pengar ingen bostad, inga vänner. En tragikomisk satir om stockholmsliv i bästa ”Solsidan anda ”.

Anna-Karin Palm: Snöängel. Hedvig rör sig genom Stockholm på jakt efter sin systers försvunna hund Billy. Hon möter nya människor och sammanstrålar med gamla vänner. Det är något speciellt med Hedvig och vart är det som Billy vill föra henne. Hedvig tar oss på en svindlande färd genom sitt Stockholm. Ett Stockholm som man båda kan längta till och längta bort från. En fascinerande bok med en speciell stockholmsk stämning.

August Strindberg: Röda rummet. Röda rummet utkom första gången 1879 och blev Strindbergs stora genombrott.  En författar- och konstnärsroman, ständigt aktuell inte minst genom sina stockholmskildringar. Roman inleds med kapitelrubriken: Stockholm ur ett fågelperspektiv: ”Det var en afton i början av maj. Den lilla trädgården på Mosebacke hade ännu inte blivit öppnad för allmänheten, och rabatterna voro ej uppgrävda; snödropparne hade arbetat sig upp genom fjolårets lövsamlingar…”

 

Litteraturcirkeln/Stadsbiblioteket i Jakobstad

 

 1. Hornsgatan

  Subtitle: roman
  By: Brunner, Ernst
  Language:
  Swedish
  Published: 2009
  Classification: 84.31
  Available as: Book
 2. Södermorsor

  Subtitle: en dagboksroman
  By: Kallenberg, Lena
  Language:
  Swedish
  Published: 2010
  Classification: 84.31
  Available as: Book
 3. Stockholmsfeber

  By: Oxelcrantz, Wanya
  Language:
  Swedish
  Published: 2012
  Classification: 84.31
  Available as: Book
 4. Röda rummet

  By: Strindberg, August
  Language:
  Swedish
  Published: 2012
  Classification: 84.3105
  Available as: Book, easy reading

Audience:

Tags:

Written by: Siv Kasslin Thursday, January 10, 2013