Stockholmsfeber

Litteraturcirkeln i Jakobstads första resmål år 2013 var Stockholm – drömstaden. Stockholm är staden som många älskar och drömmer om. Den är stor, vacker, skär, skör och skir säger Bobo Karlsson i Urban safari. Stockholm är ungdom, mode och skönhet men också knuffar och arrogans. Till träffen 11.2.2013 lästes stockholmsförfattarna:

Hornsgatan

Rainer Alander: Små stycken av Stockholm. Rainer Alander berättar om stockholmsmiljöer och möten med människor i staden. Han funderar kring hur ensam man kan känna sig på Stockholms Centralstation. Han går på kaféer, bibliotek och i parker och möter en flicka vid Slussen. Rainer Alander skriver små, korta betraktelser om personliga möten, enligt författaren själv en kärleksförklaring till Stockholm.

Ernst Brunner: Hornsgatan. Vi får följa livet längs Hornsgatan från tidig historia och gatans uppkomst till modern tid. Konstnären Dressler, arkeologen Gus Gustavo och tatueraren Harry lever sina liv kring vimlet på Hornsgatan. Dressler känner sig förföljd av en konstkritiker med signaturen Hexe, med mord i sinnet gör han allt för att spåra upp henne. Sköna Ingrid blir förälskad i Gus, som har svårt att göra sig av med gamla minnen. Alla har livserfarenheter och vill verkligen leva sina liv fullt ut.

Lena Kallenberg: Södermorsor. “Södern söndag i maj, med syrendoft från Vita bergen kan tävla med vilken drog som helst ” tänker Lena. Men livet är inte bara syrendoft för de ensamstående mammorna Lena, Jana och Katja.  De bildar en pakt, en liten kvinnofamilj för solidaritet, kärlek och evig vänskap. Tiden är 1980-tal och stadsdelen Södermalm förändras, den kollektiva gemenskapen förbyts och försvinner. Nu skall man bara satsa på sig själv.

Wayna Oxelcrantz: Stockholmsfeber. Candy älskar Stan. Här händer allting som det är någon mening med. Här kan man se kändisar i kön till Caféet. Candy vill glömma allt fult, brunt tråkigt från barndomens småstad. I stan bjuder man in till parmiddag med exotiska rätter och prat kring nya bilen och flotta sommarstället. Men det är inte lätt att leva storstadsliv, Candy och Carl-Henrik befinner sig plötsligt utanför i utförsbacken. Inget jobb, inga pengar ingen bostad, inga vänner. En tragikomisk satir om stockholmsliv i bästa ”Solsidan anda ”.

Anna-Karin Palm: Snöängel. Hedvig rör sig genom Stockholm på jakt efter sin systers försvunna hund Billy. Hon möter nya människor och sammanstrålar med gamla vänner. Det är något speciellt med Hedvig och vart är det som Billy vill föra henne. Hedvig tar oss på en svindlande färd genom sitt Stockholm. Ett Stockholm som man båda kan längta till och längta bort från. En fascinerande bok med en speciell stockholmsk stämning.

August Strindberg: Röda rummet. Röda rummet utkom första gången 1879 och blev Strindbergs stora genombrott.  En författar- och konstnärsroman, ständigt aktuell inte minst genom sina stockholmskildringar. Roman inleds med kapitelrubriken: Stockholm ur ett fågelperspektiv: ”Det var en afton i början av maj. Den lilla trädgården på Mosebacke hade ännu inte blivit öppnad för allmänheten, och rabatterna voro ej uppgrävda; snödropparne hade arbetat sig upp genom fjolårets lövsamlingar…”

 

Litteraturcirkeln/Stadsbiblioteket i Jakobstad

 

 1. Små stycken av Stockholm

  Av: Alander, Rainer
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1996
  Klassifikation: Prosa på svenska
  Finns som: Bok
 2. Hornsgatan

  Undertitel: roman
  Av: Brunner, Ernst
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Prosa på svenska
  Finns som: Bok
 3. Södermorsor

  Undertitel: en dagboksroman
  Av: Kallenberg, Lena
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Prosa på svenska
  Finns som: Bok
 4. Stockholmsfeber

  Av: Oxelcrantz, Wanya
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Prosa på svenska
  Finns som: Bok
 5. Röda rummet

  Av: Strindberg, August
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Prosa på svenska
  Finns som: Bok, lättläst

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Siv Kasslin den 10 januari 2013