Stjärnan lyser länge i Nykarleby

Den 14 januari är en speciell dag i Nykarleby.

Topelius födelsedag firar vi i Nykarleby med en Topeliusfest. Ett nytt inslag i 2017-års födelsedagsfirande är utdelningen av ett stipendium från stadsbibliotekets fond. I juni, vid stadsbibliotekets invigning och firandet av bibliotekets 150-års jubileum, grundades en fond av de gåvor som inbetalades. Fondens ändamål är att uppmuntra skrivande barn och unga och stipendiet utdelas åt en ungdom som har skrivandet som intresse. Årets stipendiat är Jakob Holm, vi gratulerar.

Vid stadsbiblioteket i Nykarleby uppskattar vi vår Topelius. Hans böcker har en speciell plats i hembygdssamlingen och när Nykarlebyveckan firas bearbetar vi en saga av Topelius och ordnar sagostunder för barngrupper.

Från biblioteket är det också möjligt att låna en klassuppsättning av boken Sagornas kung. Boken är skriven av Maijaliisa Dieckmann och den handlar om Topelius barndom och uppväxt i Nykarleby. Zacharias barndom speglas även i hans berättelse Walters äventyr. Walters egna äventyr lever ännu då han pryder bibliotekets lånekort och får följa med bibliotekets kunder ut i världen.

2018 firas 200-års jubileet av Topelius födelsedag och Topelius barndomshem Kuddnäs renoveras som bäst inför årsdagen.

Valter med sitt bibliotekskort
Tjugondag knut infaller dagen innan Topelius födelsedag och trots att julen borde städas ut har vi i Nykarleby valt att låta Nykarlebystjärnan lysa på hans födelsedag.

Mera om Topeliusfesten

Publiceringsår: 2005
    Klassifikation: Bilderböcker på svenska

7. Kuddnäs

Undertitel: Topelius barndomshem = Topeliuksen lapsuudenkoti = Topelius' childhood home
    Av: Kevin, Pelle
    Svenska Finska
    Publiceringsår: 1999
    Klassifikation: Finlandssvensk litteraturhistoria och forskning i finlandssvensk litteratur

Nykarlebyveckans Topelius sagor samlade

Sagorna är bearbetade av personalen vid Nykarleby stadsbibliotek. Hoppas ni får trevliga läsestunder!

Zachris Topelius

Skrivet av: Biblioteken i Nykarleby

Den 14. januari 1818 föddes på Kuddnäs en pojke, som fick sin pappas namn: Zacharias eller Zachris. Kuddnäs ligger nära älven i Nykarleby. Kuddnäs var nästan en liten herrgård med gårdsflyglar, park och allé. Idag är Kuddnäs museum.

Skrivet av: Biblioteken i Nykarleby den 12 januari 2017