Sommarteater med biblioteksanknytning i Korsnäs

"På gamel Lidenjusas tid" sommarteater 30.6.2017 Vem var kaplan Leidenius och vad har han med bibliotek att göra?

Vid Prästgårdsmuseet i Korsnäs kommer en pjäs om kaplanen Karl Henric Leidenius att visas fredagen den 30. juni.  Pjäsen är skriven av författare Carita Nyström och regissör är Lasse Hjelt. 25 glada teateramatörer, en häst och en kommundirektör medverkar.

Leidenius kom att betyda mycket för bygden: han såg till att det skaffades en ny kyrkorgel, transporterad med fälbåt över Kvarken från Umeå under en sägenomspunnen seglats. Han förbättrade både byggnader och undervisning och utvidgade prästgårdens odlingar. I år då kommunen firar 130 år som självständig kommun, uppmärksammas Leidenius även som en av grundarna av Korsnäs kommun. Han betydde mycket för lösgörandet av kapellförsamlingen från Närpes moderförsamling.

Ändå kopplingen till biblioteket? Leidenius äldste son samlade medel till bokanskaffning, grundade det första biblioteket och skötte sedan detta utan ersättning. Efter bara några år tog pengarna slut och böckerna såldes på auktion.

Fritt citerat efter Carita Nyström, KorsnäsNytt 4/2017

Litteratur: