Sommarens lästips för ungdomar!

Nya och intressanta böcker för tonåringar

Boktips för somriga eller regniga dagar sammanställd av Larsmos ungdomsarbetare Tilde Sundelin:

Bjärbo, Lisa: Inuti huvudet är jag kul

 Liv tvingas flytta med sin pappa till Småland efter att ha bott i Stockholm hela hennes liv. Hon känner sig obekväm i den nya situationen och längtar tillbaka till hyreslägenheten på Södermalm. Hennes pappa är däremot övertygad om att hon kommer trivas som en fisk i vattnet på sitt nya gymnasium. Liv är medveten om att hon är rolig, men det är ju ingen annan som förstår det då hon inte vågar prata. Det blir speciellt svårt när de ska jobba två och två på franskan och hon hamnar bredvid Gunnar. Då kan hon inte längre gömma sig i mängden. Berättelsen om blyga Liv och hennes översociala pappa lämnar ingen oberörd.

Frensborg, Maria: Rampen

 Jens hänger ofta vid rampen. Han tycker om att skejta och är faktiskt rätt bra på det. En dag kommer en ny tjej dit, Maria. Jens vill visa henne vad han kan, men saker går inte som planerat. Rampen är första delen i en bokserie på tre delar. Den innehåller humor och kärlek, men också kraften att göra det man tycker är roligt. Även om andra inte gillar det.

Henriksson, Therese: Korpmåne

 Saga bor i en liten by i Norrbotten. Hon känner sig inte speciellt intresserad av någon där. Antingen så meckar de med mopederna eller är ute och jagar. När en tonårskille och hans mamma flyttar till byn blir tillvaron lite mer intressant. Seth har svart hår och ansiktet fullt av piercingar. På fritiden spelar han gitarr och repar med sitt band. Han har en mystik över sig. Saga känner att hon dras till Seth. Men det är något som inte stämmer. En orädd korp har börjat besöka Sagas hus, och varför försvinner Seth några dagar varje månad uatn att berätta varför? Boken innehåller magi, hat och hjärtlig kärlek.

Korkea-Aho, Kaj & Forsström, Ted: Kärlek plz

 Atlas Frisk går i åttan på världens mest vrickade högstadium, men det är inte lika vrickat som hans kärleksliv. Han blev kysst av Sarah-Li, men hon har nu blockat honom och vägrar att ens kolla åt hans håll. Skolans teckningslärare Claudia får Atlas att känna känslor, men man kan ju ändå inte gå runt och stalka sin lärare på youtube? Dessutom skriver Tessie, skolans populäraste tjej, helt obegripliga saker till Atlas. Mitt i allt kärleksdrama måste Atlas lösa skolans ”ovanligt stökiga” atmosfär efter några ”incidenter”. Kärlek plz är tredje delen i bokserien ZOO! Böckerna är skrivna i dagboksformat var man får läsa Atlas emails till sin goda vän Elliott som flyttat till andra sidan jorden. De har humor och hög igenkänningsfaktor.

Smy, Pam: Thornhill

 Det gamla flickhemmet syns tydligt från Ellas fönster. Flickhemmet har länge varit övergivet och bär på en kuslig historia. I en dagbokstext får man läsa om en av flickornas sorgliga öde på hemmet. Tillsammans med bilder knyts Ellas och flickans historier ihop. Illustrationerna i boken bildar starka känslor tillsammans med texten. En gotisk historia för alla som älskar att läsa spökhistorier.

Solin, Déa: En spellista för sömnlösa nätter

 När Bel äntligen infinner sig på begravningen är hon bakfull och smutsig. Natten har hon festat bort. Så har livet varit sedan Natalie begått självmord. Bel bor tillsammans med två av sina killkompisar. Om hon inte är ute och festar jobbar hon på ett kafé. Hennes föräldrar är inte längre med i bilden. Tiden känns hopplös då hennes hjärta gör så ont. Mitt i den värsta tiden dyker Audrey upp och förändrar Bels liv drastiskt. En spellista för sömnlösa nätter är en tung bok om hur det är att sörja en näraståendes död. Den skildrar smärta, gråt, förnekande och nytt hopp.

Söderberg, Marta: Tankar mellan sött och salt

 Moa fruktar skolstarten. Hon har inte ens hunnit börja högstadiet och folk tycker redan illa om henne efter en sak som hände under sommarlovet. Hon vet inte hur hon ska klara tre långa år bland alla idioter. Det enda ljuset ligger bortom vardagen i Hellnäs är Edward. Boken handlar om hur det är att vara utfryst och mobbad. Om att inte vara som alla andra och stå ut i mängden. Om hur man hittar styrka i sig själv och tror på det man själv vill. Även om ingen annan tycker lika.

Werner, Jack: Creepypasta

 Om du är tonåring nu lovar jag att du hört talas om Creepypasta, spökhistorier på internet. I den här boken finns ett urval de tusentals creepypastas som dykt upp under åren. Bland annat kan du läsa om Slenderman, Herobrine och Det Ryska Sömnexperimentet. Jack Werner, författaren till boken, spelade också in Creepypodden för P3. Han är intresserad av läskiga historier och går ofta in på djupet om hur de startade. På sin blogg har han skrivit om Clownhysterin år 2016, Momo Challenge och internets största mysterier. Hans intresse för läskiga historier kommer från att han såg TV-serien Arkiv X.

          

 Tilde Sundelin

Audience:

Tags:

Written by: Larsmo bibliotek Tuesday, July 7, 2020