Som eld

Sara Löfvestam är en författare, krönikör och TV-profil som har skrivit flera romaner. Det här är hennes första ungdomsroman.

Boken handlar om två tonårsflickor, Anna och Louise (Lollo), som under några vackra sommardagar i skärgården blir häftigt förälskade i varandra. Deras spirande kärlekshistoria ramas in av vackra solnedgångar och solstekta klippor på ön där de tillbringar sommarlovet. Man får följa deras tankar om vad som händer turvis i vartannat kapitel.

De två flickorna kommer från helt olika förhållanden och skulle sannolikt aldrig ha träffats om de inte hamnat på samma ö. Anna har bara sin pappa i livet och har levt fattigt hela sitt liv men tillbringat varenda sommar under sin livstid på ön. Hon är händig och kan köra båt och lägga ut nät och annat som hör skärgårdslivet till. Lollo däremot är från en rik familj som tillbringat somrarna i familjens hus i Spanien, men hennes föräldrar har nu fått för sig att det skall levas skärgårdsliv och köpt en mångmiljonvilla. Lollo sitter mest och solar med telefonen i handen och är så stadsbo som man kan bli.

Lollos familj beskrivs ganska stereotypt, överlägsna och dryga, pappan tänker mest på jobb och pengar, mamman är en typisk lyxhustru. Också Lollos bror och hans kompis är typiska rika pojkar och Lollo förväntas bli kär i kompisen som kommer från samma bakgrund. De kör i fräsiga dyra båtar och sportar med surfing, men saknar totalt kunskap om skärgården, och deras villa är stor och prålig. Kontrasten är stor mot Annas fallfärdiga stuga och hennes sjukpensionerade far som är på väg in i alkoholism.

De två flickornas kärlekshistoria är mycket vackert skildrad, man kan riktigt känna hur det bränner som eld när de rör vid varandra. Men det blir inte en helt okomplicerad historia, de två flickorna kommer att få fatta stora beslut om vad som är viktigt här i livet. Skall man följa en färdigt utstakad stig genom livet och skall man låta sina föräldrar eller sina livsbetingelser styra över ens liv? Skall man låta hjärnan eller hjärtat styra i sitt val av partner? En mycket finstämd och läsvärd berättelse om den första riktigt stora kärleken.

Audience:

Tags:

Review by: Malax bibliotek Monday, January 25, 2016