Små svarta lögner

”Jag tror att i stort sett varenda människa kan döda ifall omständigheterna är de rätta och tillräckliga drivkrafter finns. ”

Så inleder Sharon Bolton sin bok Små svarta lögner. Handlingen utspelar sig på Falklandsöarna och berättarperspektivet är fördelat mellan tre olika huvudpersoner, Catrin, Callum och Rachel.
En gång var Catrin och Rachel bästa vänner, men det var innan Rachel orsakade Catrins två små söners död. Ett ögonblicks ouppmärksamhet, en tragisk olycka och två barn är döda.
Catrin plågas av sorgen, Rachel av skulden. Callum, en före detta soldat som kom till öarna i samband med Falklandskriget, lider av posttraumatisk stress som en följd av händelserna under kriget.
När två pojkar på kort tid försvunnit spårlöst och när också en tredje pojke försvinner börjar misstankarna om brott hopa sig. När så även Rachels yngste son försvinner tror hela samhället att det är Catrin som tagit hämnd. Men sanningen är långtifrån självklar, tvärtom visar det sig att lögnerna duggar tätt.
Det finns så många olika djup i den här boken. Förutom de dramatiska händelserna är det intressant att ta del av öns landskap, historia och befolkning. Den ger oss en aning om det hårda livet på naturens villkor på Falklandsöarna och man får även tillbakablickar på Falklandskriget mellan England och Argentina år 1982.

Sharon Bolton har åstadkommit en mycket välskriven och gripande bok. Lyssna eller läs!
Uppläsare:  Karin Mannerström.

Audience:

Tags:

Review by: Pedersöre bibliotek Monday, March 14, 2016