Skuggan av ett liv

Läs om en författares uppväxt i ett katolskt medelklasshem i norra England; ett liv i skuggan av Endometrios. Hon blev Booker-prisbelönad två gånger och kan numera titulera sig Dame Hilary

Mantel växte upp i en by i Derbyshire i norra England. Familjen var katolsk. Hilary ("Ilary") är en egensinnig flicka som slår bråkiga pojkar, är ofta sjuk (Lilla fröken Aldrigkry), läser Shakespeare vid 10-års ålder.

I början av boken skriver hon så här: "Jag vet knappt hur jag ska skriva om mig själv. Det kvittar vilken stil man väljer, den hinner ändå börja vackla innan ett stycke är färdigt. Jag ska bara gå på, tänker jag för mig själv, jag ska sträcka ut mina händer och säga: c'est moi, vänj dig. Jag ska lita på läsaren." Mantel beskriver sin barndom litet diffust, fragmentariskt, det är korta intryck, suggestiva stämningar, nära men ändå på avstånd: hon litar på sina läsare! Allt går inte/behöver inte förklaras: pappan som bara försvinner och styvpappan Jack som tar hans plats och ger henne efternamnet Mantel.

Efter många år av sjukdom som feldiagnostiseras som psykisk kommer Mantel själv till slutsatsen Endometrios. Hennes livmoder opereras bort, hennes kropp sväller ut. Sorgen över ofödda barn präglar henne: tillsammans med exmaken som hon gifter sig med på nytt skaffar hon stora hus, lagar mängder med mat, har stora linneförråd.

Om skrivandet berättas nästan ingenting trots att hon när självbiografin kommer ut skrivit åtta böcker, vissa prisbelönta. I slutet av boken berättar hon om en vision av en person i slängkappa bärande på nånting otympligt: den gestalten är hon själv, böcker som kommer att skrivas.

2009 och 2012 belönades Mantel med Bookerpriset för romanerna Wolf Hall och För in de döda. Självbiografin Giving up the ghost skrev hon 2003.

Audience:

Tags:

Review by: Gunilla Klockars-Othman Thursday, February 12, 2015