Skattjakt i Korsnäs bibliotek

Korsnäs bibliotek har deltagit i den nationella läskampanjen Skattjakt-Aarrejahti under sommaren 2020.

Snart är sommaren slut och med den är det också slut på Skattjakt-Aarrejahti : en somrig läskampanj för skolbarn och familjer som pågått sedan våren. Det är Riksomfattande specialuppdrag gällande bibliotekstjänster som främjar barns och ungas läsande och läskunnighet i Seinäjoki bibliotek – vi använder av förståeliga skäl helst den lustiga förkortningen LUBU (från det finska namnet Lasten ja nuorten lukemista ja lukutaitoa edistävä valtakunnallinen erityistehtävä, Seinäjoki)- som producerat skattjakten och det material som delas ut till intresserade jägare. Många bibliotek har deltagit, den färgstarka och tilltalande affischen har synts ofta i flödet på bibliotekens sociala medier.

Också i Korsnäs ville Kyrkoby skola passa på att delta genast i början av den nya terminen, som hos oss startade så sent som 18. augusti.  Årskurserna 1-2 under ledning av lärarna Ulrika Lindholm och Benita Lidman besökte biblioteket och letade fram böcker att läsa. Barnen hade redan i skola fått varsitt läspass och i samband med biblioteksbesöket klarade man av hela tre uppdrag som ingår i Skattjakten. Läraren Benita hade högläsning ur Sommarsagor och därmed var punkt tre i passet avklarat. Sen tog barnen sina låneböcker och flyttade sig utomhus till gräsmattan utanför biblioteket, där man samlades i ring under Diktens lönn. Så här berättar läraren Ulrika om vad man gjorde under skattjaktspassets punkt två:

Vi läste dikten Under ett rabarberblad av Lena Sjöberg. En sibirisk nötkråka höll till i tallen bredvid (Kolla i en fågelbok!). Sen satte vi oss familjevis på filtarna Vågen, Pricken, Randen och Rutan. Först läste tvåorna litet i tur och ordning ur sina böcker. Sen läste alla tyst i tio minuter och ettorna hade högläsning med Benita. I Lenas dikt gav pappan en termos med choklad, men vi fick banan och saft innan vi traskade mot skolan helt nöjda med en Skattjaktsdag på bibban.

Tillbaka i skolan ritar barnen bilder med inspiration av böcker de läst och biblioteket har redan fått in några bidrag. Isak Lindholm har läst en bok om OS, ritat en bild med OS-ringarna och skrivit in vilken färgs ring som hör ihop med vilken kontinent.  Visste du att den blå ringen är Europas?

Som sista punkt i Skattjakt ingår uppgiften att spela ett brädspel eller att bygga en läskoja med sin familj och vi har hört att Kamel cup har spelats av en familj.

Som avslutning på Skattjakt kommer biblioteket att lotta ut bokpriser bland deltagarna. Vi önskar alla lycka till och hoppas att läskampanjen inspirerar till fortsatt läsning under hela skolåret och även i fortsättningen! Tack alla som deltog!

Tags:

Written by: Carola Bäckström Wednesday, August 26, 2020