Sent i september

"Nu börjar tiden med högre luft och lite klarare sikt"

Om någon säger namnet Juija Wieslander tänker åtminstone jag direkt på böckerna om Mamma Mu och Vardagsgruppens underbara barnlåtar från 1980-talet ( Kläng och klättra, Har du sett min cykelnyckel). Juija Wieslander gjorde barnböcker tillsammans med sin man Tomas som dog 1996 och fortsatte även efter det.

Titeln Sent i september slår genast an en vemodig ton. Boken beskriver ett trädgårdsår från september till september. Inte så mycket odlingsråd men mycket stämning och livsfilosofi. Wieslander berättar personligt om livshändelser och anknyter dem till trädgårdsodling. Hon är mindre förtjust i arbetet med att ta hand om skörden men älskar att bearbeta jorden, att så och binda upp. "Jag tror vårdnaden av barn och gamla har stora likheter med att sköta om en trädgård. Barn kräver hela tiden omvårdnad. Alla som har barn eller arbetar i vårdande yrken vet att det där vårdandet är alltid, alltid och nu, nu, nu".

Det känns skönt och lugnande att läsa Sent i september jämfört med att bläddra i tjusiga trädgårdstidningar och -böcker. I Wieslanders bok handlar det om att gå nära jorden och se den lilla plantan, njuta av vårens första lövräfsning. Mycket kroppsarbete, jo, men utan hets.

Sent i september passar utmärkt för högläsning och finns också utgiven som ljudbok, inläst och med musik tonsatt av författaren.

Audience:

Tags:

Review by: Gunilla Klockars-Othman Thursday, September 17, 2015