Schh! Vi har en plan

När de stora vännerna är upptagna med att fundera ut en plan, har den lilla vännen redan fångat både fågeln och läsarens uppmärksamhet. Chris Haughtons bilderbok lockar fram skratt hos både barn och vuxna.

Chris Haughtons bilderbok Schh! Vi har en plan ger en humoristisk vinkling till en fågeljakt. Illustrationerna är färgglada och uttrycksfulla och bildar tillsammans med texten en spännande helhet. Bilderna berättar ändå mer än texten. De större figurerna är upptagna med att fånga den vackra fågeln och säger ständigt ”schh!” åt den yngsta. Det texten inte berättar är att den minsta figuren kommer allt närmare fågeln medan de större står med ryggarna till.

Också i Haughtons andra bilderböcker Mamma borta och Åh nej, Bruno! är illustrationerna av stor betydelse för att förstå berättelsen. Texten är ofta kort och fungerar i allmänhet som en anonym, auktoritär röst som påpekar huvudpersonens beteende. Detta märks speciellt i Åh nej, Bruno!, men trots att berättaren till en början pekar på Brunos negativa sidor upplevs hunden som en humoristisk karaktär. Berättelsen varvar alltså mellan den anonyma vuxnas berättande och den unga, naiva karaktärens visande. Trots att huvudpersonen till en början kan verka ung och dum så får läsaren se att det oftast är denna som överlistar den vuxna karaktären i boken, vilket bidrar till komiken i böckerna.

Audience:

Tags:

Review by: Kristinestads bibliotek Friday, August 19, 2016