Sånt man bara säger

Helena von Zweigbergk är en svensk författare som skriver för både barn och vuxna. Hon har också figurerat som programledare för Filmkrönikan i SVT.

Romanen Sånt man bara säger handlar om Susanne, 50 år. Susanne har dragit tillbaka till en självvald ensamhet i en stuga på landet. Bakom sig har hon ett komplicerat förhållande, där hon också varit styvmamma till tre barn. Susanne behöver timeout och trivs med sin ensamhet och att inte behöva planera för och ta ansvar för andra.

En morgon ringer Susannes yngre syster, Louise. Louise skall bli vräkt från sin lägenhet och hennes son Jonas behöver genast få ett ställe att bo på. Den enda lösningen är att Susanne tar hand om honom.

Så är det slut på friden i stugan och Susanne faller in i sin vanliga roll, hon blir den som tvingas ta hand om och ordna upp allt. Bitterhert mot den yngre systern blandat med omsorg och medlidande med Jonas gör att hennes tillvaro blir allt annat än lugn.

Att syskon kan ha svårt att dra jämt är ingen ovanlighet. Zweigbergk lyckas i sin roman beskriva familjelivets ljusa och mörka sidor på ett spännande sätt. Boken kan rekommenderas till alla som är intresserade av att läsa och lära om mänskliga relationer.

Audience:

Tags:

Review by: Jakobstads bibliotek Wednesday, February 1, 2012