Så tuktas en svinpäls

Boken handlar om Veera, Miriam och Erika. Tre kvinnor, i olika livssituationer och åldrar blir de bästa vänner. De blir förevigt sammanlänkade tack vare de saker de planerar och upplever tillsammans.

I boken, Så tuktas en svinpäls får vi stifta bekantskap med tre mycket olika kvinnor, som alla befinner sig i förhållanden med svinpälsar.

En svinpäls definieras som en man, eller kvinna, som på ett eller annat sätt utnyttjar sin partner. Veeras svinpäls heter Harri och han är en alkoholist. När Veera kommer hem från sitt jobb som charkuterist vid Kallhälls Ica-affär vet hon aldrig vad som väntar henne. Miriam, som jobbar i en underklädesaffär, är tillsammans med en svinpäls som heter Max. Max misshandlar, våldtar och utnyttjar henne ekonomiskt. Max, som är begåvad med både utseende och vältalighet, vägrar släppa taget om henne trots att han bedrar henne med andra. Han kräver total underkastelse och Miriam börjar misstänka att hon inte kommer att komma undan med livet i behåll. Erikas svinpäls Mathias har under de år de varit tillsammans gnatat och tjatat om hur missnöjd han är med Erikas kropp, matlagning, vinval och dessutom bedrar han henne med en annan kvinna. Älskarinnan väntar barn och Mathias tvingas göra slut. Erika, som försökt att vara sin svinpäls till lags, bryter fullständigt ihop.

Med dessa scenarion i bagaget träffas dessa tre kvinnor av en slump vid en stuga. De börjar berätta om sina svinpälsar och efter att ha stärkt sig med några groggar börjar de planera för hur de ska kunna hämnas på sina respektive svinpälsar.

Boken Så tuktas en svinpäls är en av de roligaste böcker jag har läst på länge. Kvinnorna, som befinner sig i olika livssituationer och åldrar, blir de bästa vänner och de blir förevigt sammanlänkade tack vare de saker de planerar och upplever tillsammans. Boken innehåller många roliga vändningar och trots att berättelsen stundvis är rå och våldsam så dryper den av humor.

Under läsningen skrattade jag ofta så att tårarna rann.


 

Audience:

Tags:

Review by: Biblioteken i Nykarleby Monday, June 22, 2015