Så som på jorden

En italiensk uppväxtskildring

Davidú är faderlös och bor med sin mamma i Palermo. Det är 70-tal och maffians härjningar märks genom nästan dagliga skottlossningar. Davidú kommer från en familj av boxare, men ingen har lyckats ta mästartiteln. Alla förväntar sig att Davidú skall bryta förbannelsen och nio år gammal går han sin första match. Under onkel Umbertinos vägledning tränas han för sin uppgift.

Förutom boxningen har farmodern, Provvidenza, en viktig roll i hans liv. Hon berättar familjens historia för honom, framför allt farfars upplevelser som krigsfånge i Etiopien under andra världskriget. Kompisarna är viktiga, och Gerruso, som från att ha blivit mobbad av alla, så småningom blir hans bästa vän. Och så den första förälskelsen, Nina, hur svårt det är att uttrycka sina känslor och hur lätt det går fel i försöken att skapa kontakt.

Språket i boken speglar innehållet, fyllt av svordomar och könsord när vi vistas bland boxarna och pojkgängen eller i krigsskildringarna. Men författaren har också ett poetiskt, vackert språk, som kommer fram i skildringarna av vänskap, kärlek och farmors berättelser.

Davide Enia är född 1974 och växte upp på Sicilien, i Palermo. Han har varit verksam som skådespelare och dramatiker.

Audience:

Tags:

Review by: Korsholms bibliotek Tuesday, August 19, 2014