Rotukarja

Olisiko ihmisistä kannibalisteiksi?

Rotukarja on teos, jota ei voi suositella herkimmille. Argentiinalaisen kirjailijan palkittu teos kertoo yhteiskunnasta, jossa virus on tappanut kaikki eläimet. Ihmiset eivät siltikään suostu kasvissyöjiksi, vaan vaativat lihaa. Koska eläimiä ei ole, hyväksytään yhteiskunnassa ihmisten käyttäminen ravinnoksi.

Ensimmäisenä linjastoon joutuvat heikoimmat ja vähäosaiset. Ihmisiä aletaan kasvattaa kuin karjaa. Lihatuotantoon tarkoitettuja ihmisiä kutsutaan ”päiksi” ja heiltä katkaistaan kieli, jotta he eivät voisi ilmaista itseään. Kirjan päähenkilö on Marcus Tejo, lihajalostamon päällikkö. Päähenkilö on inhimillinen omine ongelmineen, minkä vuoksi teoksen jaksaa lukea kauheudestaan huolimatta. Tejo saa eräänä päivänä rotukarjaksi luokitellun naaraan itsellensä, minkä jälkeen raja siitä mikä on oikein ja mikä väärin alkaa häilyä.

Kirja on kammottavuudessaan raskasta luettavaa, mutta heijastaa hyvin nykymaailman raadollisuutta. Kirjailija on haastattelussaan kertonut, ettei kehota ketään lopettamaan lihan syöntiä kokonaan. Mutta kuilu eläimen ja lautasella olevan ruoan välillä on suuri, eikä hänen mielestään ihmiset enää ajattele syövänsä eläintä. Bazterrica haluaa kirjallaan herättää ajatuksia ja luoda keskustelua. Kirjan tarina jää hampaankoloon ja sieltä sitä sitten pureskelee pieninä palasina. Kuinka pitkälle me olemme valmiita menemään?