Rikosromaani

Komisario Vehmas käy hoidossa Pietarsaaressa

Usko Vehmas on viisikymppinen yksinäinen poliisimies, joka kärsii unettomuudesta. Hänen vaimonsa Marja on kuollut, ja Marjan iloksi aikoinaan hankittu koira sairastelee sairastelemasta päästyään. Vehmas työskentelee esimiesasemassa Pasilan poliisilaitoksella.

Nyt hänellä on hoidettavanaan Pohjolan rikoshistorian merkillisin tapaus: mies, joka ei ryöstä eikä murhaa vaan kulkee aiheuttamassa ihmisille mielipahaa, Hermann Ångström.

Ångström jakaa potilaille virheellisiä diagnooseja, lupailee työttömille olemattomia työpaikkoja, lietsoo häpeää ja syyllisyyttä ja saa ihmiset tuntemaan elämänsä merkityksettömäksi. Ångström on salaperäinen mies, jonka ulkonäköä kukaan ei oikein osaa kuvailla. Hän on keski-ikäinen ja keskipitkä aivan tavallisen näköinen mies. Vain hänen vahingoniloinen katseensa on jäänyt hänen uhriensa mieleen.

Vehmaksen tutkimukset eivät oikein edisty, ja pitkiksi venyneiden joulunpyhien jälkeen hän pääsee lepäilemään Pietarsaaren psykiatrisen sairaalan päihdeyksikköön. Hän tulee tänne junalla ja ajaa bussilla Pännäisten asemalta kaupunkiin. Torilta hän ottaa taksin ja ajelee pitkiä suoria teitä kohti satamaa kunnes päätyy valkeaan sairaalarakennukseen, joka näyttää tehtaan konttorilta.

Yllättäen sairaalassa Vehmaksen huonetoveriksi sattuu mies, joka on myös joutunut Ångströmin uhriksi. Tältä mieheltä Vehmas vihdoinkin saa vihjeen, jolla jutussa pääsee eteenpäin...