Röd som blod

Isande spänning för varma sommardagar och sträckläsning när den är som bäst.

Den finländska författaren Salla Simukkas trilogi om Lumikki Andersson har fått mycket uppmärksamhet här i Finland såväl som utomlands, serien har nämligen redan översatts till över 45 olika språk. Trilogin består av Röd som blod (2014), Vit som snö (2015) och Svart som ebenholts (2015).

Röd som blod är den första delen i Simukkas trilogi. Huvudpersonen Lumikki är en sjuttonårig flicka som går på gymnasiet i Tammerfors och helst håller sig för sig själv. När hon avslöjar några klasskamrater med att tvätta blodiga sedlar i skolans mörkrum, blir hon ofrivilligt indragen i en kedja av underliga händelser. Det hela visar sig vara en komplicerad knarkhärva och det är början på något av en katt och råtta lek som kan vara till fara för både Lumikkis och hennes klasskamraters liv.

I uppföljaren Vit som snö har Lumikki fått sommarlov och åkt på semesterresa till Prag. I den tjeckiska huvudstaden söks hon upp av en flicka som påstår sig vara hennes syster. Av flickan blir hon indragen i en religiös sekt och tvingas igen fly för sitt liv, men denna gång på Prags gator.

I den tredje och avslutande delen Svart som ebenholts har Lumikki och hennes klasskamrater återvänt till skolan efter sommarlovet. Eleverna ska hålla en teaterföreställing och Lumikki blir utvald till huvudrollsinnehavare. När repetitionerna framskrider börjar Lumikki få hotfulla utpressningsbrev från en okänd avsändare. Utpressaren anser sig känna till mörka hemligheter ur Lumikkis förflutna och hoten kan skada såväl Lumikki som de andra medverkande i teaterpjäsen.

Trilogin har en bred målgrupp och tilltalar såväl ungdomar som unga vuxna. Romanerna präglas av spänning och ett högt tempo som griper tag i läsaren. Detta placerar serien i den aktuella Nordic noir-traditionen som är en samlingsbenämning för nordisk kriminallitteratur och deckare med mörka och stundvis också skrämmande inslag. Serien är en kombination av deckare och thriller och det spännande och fartfyllda handlingsförloppet gör dem svåra att lägga ifrån sig.

Audience:

Tags:

Review by: Kristinestads bibliotek Thursday, June 9, 2016