Punainen kuin veri

Hyytävää jännitystä ja erinomainen romaani, jota ei malta jättää kesken

Salla Simukan Lumikki Anderssonista kertova trilogia on herättänyt laajalti huomiota sekä Suomessa että myös ulkomailla, sarjan käännösoikeudet on nimittäin myyty jo yli 50 maahan. Trilogian osat ovat Punainen kuin veri(2013), Valkea kuin lumi (2013) ja Musta kuin eebenpuu(2014).

Punainen kuin veri on Simukan trilogian ensimmäinen osa. Päähenkilö Lumikki on 17-vuotias tyttö, joka käy lukiota Tampereella ja viihtyy parhaiten itsekseen. Kun hän löytää muutamia luokkakavereita pesemässä verisiä seteleitä koulun pimiössä, hän joutuu tahtomattaan keskelle omituisten tapahtumien pyörrettä. Kyseessä on monitahoinen huumevyyhti ja siitä alkaa eräänlainen kissa ja hiiri -leikki, joka voi uhata sekä Lumikin että hänen luokkakavereidensa henkeä.

Jatko-osassa Valkea kuin lumi Lumikilla on kesäloma ja hän on lomamatkalla Prahassa. Tšekin pääkaupungissa hänen luokseen tulee tyttö, joka väittää olevansa hänen sisarensa. Tyttö vetää hänet mukaansa kummalliseen uskonlahkoon ja taas Lumikki joutuu pakenemaan henkensä edestä, mutta tällä kertaa Prahan katuja pitkin.

Kolmannessa ja viimeisessä osassa Musta kuin eebenpuuLumikki ja hänen luokkakaverinsa ovat palaneet kouluun kesäloman jälkeen. Oppilaat suunnittelevat teatteriesitystä, ja Lumikki valitaan pääosan esittäjäksi. Harjoitusten edetessä Lumikki alkaa saada uhkaavia kiristyskirjeitä tuntemattomalta lähettäjältä. Kiristäjä väittää tuntevansa mustia salaisuuksia Lumikin menneisyydestä ja uhkaukset voivat vahingoittaa sekä Lumikkia että muita näytelmän osallistujia. 

Trilogialla on laaja kohderyhmä ja se puhuttelee sekä nuoria että nuoria aikuisia. Romaaneja leimaa jännitys ja kova vauhti, joka tempaa lukijan mukaansa. Tämä sijoittaa sarjan ajankohtaiseen Nordic noir -perinteeseen, joka on yhteisnimitys pohjoismaiselle rikoskirjallisuudelle ja jännäreille, joissa on tummia ja ajoittain myös pelottavia piirteitä. Sarja on yhdistelmä dekkaria ja trilleriä, ja jännittävä ja vauhdikas tapahtumakulku tekevät vaikeaksi laskea kirjaa kädestään.