Pojkarna

Pojkarna är en roman med inslag av magisk realism eller fantasy, men samtidigt en bok om de besvärliga tonåren och om att lämna barndomen bakom sig.

Jessica Schiefauer fick Augustpriset 2011 för sin ungdomsroman Pojkarna.

Pojkarna är berättelsen om de tre flickorna Bella, Momo och Kim som just fyllt 14 år, och som råkar komma över en essens som får dem att bli pojkar för en viss tid. Det här blir en omvälvande erfarenhet för flickorna, att få leva i pojkarnas annorlunda värld som en av dem. Att få delta i deras grabbiga samvaro med öl och cigaretter och låtsade slagsmål och ryggdunkande, så annorlunda deras värld som flickor. I pojkarnas värld förekommer också annorlunda hierarkier, och mod och tuffhet skattas högt, även när det leder en in på brottets bana.

I boken beskrivs skolmiljön som väldigt sexistisk och nästan sadistisk. Man får hoppas att det inte går till så i den verkliga skolan. Därför blir förändringen till pojkar så väldigt stor: att inte behöva gå med blicken sänkt mot marken för att väcka så lite uppmärksamhet som möjligt. Att kunna röra sig fritt i nattens mörker utan att behöva vara rädd för trakasserier. Därför blir essensen som en drog för en av flickorna, hon kan inte sluta ta den fast hon också själv märker att det medför en hel del problem. Det sätter också de tre flickornas tidigare så starka vänskapsband på svåra prov.

En mycket tankeväckande och annorlunda bok för tonåringar och unga vuxna som tar upp frågeställningar om könsidentitet och växelverkan mellan könen. Om kroppen som slagfält och manligheten som drog.

Audience:

Tags:

Review by: Malax bibliotek Thursday, January 28, 2016