Playground

En ny fristående thriller om vad som händer när man anländer till dödsriket.

Lars Keplers nya bok handlar inte om Jonas Linna! Kan det fungera?

Löjtnant Jasmin Pascal-Anderson får uppleva fasorna i dödsriket första gången när hon blir skjuten under en insats i Kosovo. Hon skadas allvarligt och hennes hjärta står stilla i en minut och fyrtio sekunder. Under denna tid hamnar hon i dödsriket som inte är någon mysig och varm plats.

Dödsriket är en kinesisk hamnstad där triaden har ett stort inflytande. Tiden förflyter annorlunda i hamnstaden och timmar man spenderar där är bara sekunder i livet.  Alla som anländer vägs vid kajen. Har man tur visar vågen att man tillhör den minimala gruppen som får ett visum och har en chans att återvända till livet. Visumen är personliga och därmed eftertraktade. De går inte att ta av andra men det är tillåtet att byta dem om båda parter är överens (eller blir lurade eller mer eller mindre tvingade att byta).

Det är ingen vacker bild av dödsriket som Kepler målar upp. Hamnstaden är en farlig plats där man har svårt att klara sig utan hjälp. Men vem kan man lita på? Först efter halva boken får man reda på vad bokens titel Playground syftar på. Det är först då man inser hur farlig och lömsk hamnstaden verkligen är. Kepler har lyckats väl med Playground. För min del är den en av de bästa böcker jag läst under året. En sann blandvändare!