Piiskan-Paavo

Klappar någon på dörren? Går en pälsklädd figur med ris i handen omkring i byn? Då är det Piiskan-Paavo som kommer för att ge stryk åt de som inte varit snälla.

Som tur är dyker han bara upp en gång om året, Piiskan-Paavo. På Tomasdagen 21.12 var det förr många barn som funderade på bra gömställen. Tanken var att barnen skulle skrämmas så de förstod att lyda och att utdela straff för sånt de gjort under året, så de sedan kunde få julklappar som belöning. Resten av året lär han bo i Skrikoskogarna.

Traditionen att klä ut sig och gå runt i gårdarna för att skrämma barnen tycks ha varit ett fenomen  i trakten kring Nedervetil och Karleby. Ännu på 1950-talet var det en levande tradition, men numera är Piiskan-Paavo en utrotningshotad filur. 

Liknande traditioner fanns i det finska grannkommunerna Ullava, Kelviå och Lochteå, men i andra finlandssvenska trakter har  liknande sedvänjor funnits. I Sverige kunde man i östra Ångermanland få stryk på julaftons morgon eller kväll. Det kallades "julskäcka" eller "julskröcka".

I Tyskland och Österrike finns fortfarande en levande tradition med Krampus, st. Nikolaus skrämmande följeslagare. Barnen putsade sina skor fint och satte fram dem natten till den 6.12. Var de snälla fick de paket av St.Nikolaus, var de stygga kunde de få ris eller kol. Dagen före gällde det att vara extra snäll och inte reta upp Krampus.  I dag är det många unga som klär ut sig till Krampus den 5 december på "Krampusnacht".

I sydvästra Tyskland finns en liknande tradition med Belsnickel (tros komma från Knecht Rupert) som ska ha varit St. Nikolas följeslagare. Belsnickel har också utvandrat till Pennsylvanien i USA. 

 

"Ännu in på 1950-talet skrämdes barn i Nedervetil och Karleby av trasgubben. På "Piiskan-Paavos kvälde" fick de stryk för sina synder." Vasabladet 2006-12-21

https://en.wikipedia.org/wiki/Krampus
https://en.wikipedia.org/wiki/Belsnickel

Audience:

Tags:

Written by: Mikaela Byskata-Ahlskog Friday, December 16, 2016