Pietarsaarelaisia kirjoja vuosilta 2011-2012

Vuosina 2011-2012 ilmestyi ilahduttavan monia pietarsaarelaisten tai entisten pietarsaarelaisten kirjoittamia kirjoja!

Loppuvuodesta 2012 ilmestyi Pietarsaaren sanomien kolumneista tutun Markku Laitisen runokirja Et näe katsot kauas. Kirjaan on koottu runoja vuosikymmenten varrelta.

Loppuvuodesta 2012 ilmestyi myös kuvakirja Mässkärin saaresta. Kirjan tekstit ovat kolmella kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Niin ikään loppuvuodesta 2012 ilmestyi uusintapainoksena Esko Waltalan romaani Titanicin perikato : romantillinen kuvaus "Titanic"-laivan haaksirikosta yöllä vasten 15 päivää huhtikuuta 1912. Ensimmäinen painos oli ilmestynyt 100 vuotta aiemmin v. 1912. Salanimen takaa epäillään löytyvän Pietarsaaressa asuneen Edvin Calamniuksen.

Loppukesästä 2012 ilmestyi Pirjo Knifin väitöskirja Keski-ikäiset ikääntyvien omaistensa auttajina? : tutkimus sukupolvien välisestä informaalista hoivasta.

Kesällä 2012 ilmestyi myös Eero Surma-ahon kirja Elämää elämän varrella. Se on omaelämäkerrallinen muistelmateos lapsuuden Evijärveltä ja aikuisiän Pietarsaaresta. Mukana on myös joitakin keksittyjä juttuja lukijoiden mielenkiinnon lisäämiseksi.

Keväällä 2012 julkaistiin Taito Rintalan ensimmäinen romaani Kunkku, tositapahtumiin perustuva veijaritarina linja-autoyrittäjä Anselmi Ollikaisesta.

Pietarsaarelaiset kirjoittajat ovat osallistuneet myös kirjoituskilpailuihin ja saaneet tekstejään julkaistuksi sitä kautta. Tarja Heinola on muistellut joulua ja isäänsä kirjassa Isä : kertomuksia. Siiri Jokelan muistelmia sodan ajalta on tallennettu kirjaan Kansa taisteli. Molemmat kirjat ilmestyivät vuonna 2012.

Vuoden 2011 lopulla ilmestyi Heli Roihan kirjoittama ja Pirjo-Liisa Valkaman kuvittama lastenkirja Agata & Arttu : Salli ja salainen paikka. Kirjassa käsitellään tärkeitä aiheita, erilaisuutta, yksinäisyyttä ja koulukiusaamista. Tapahtumapaikkana on Pietarsaari. Kirjaa on hankittu useampi kappale, joten sitä voi lainata vaikkapa koululuokille.

Syksyllä 2011 julkaistiin suomeksi Hufvudstadsbladetin kulttuuritoimittajan Philip Teirin novellikokoelma Akta dig för att färdas alltför fort nimellä Donner-ryhmä ja muita novelleja.

Kesällä 2011 ilmestyivät kahden vahvan naiskirjoittajan romaanit. Sisko Thors kirjoitti sisarkateudesta romaanissaan Marmorirapu, ja Päivi Sihvola pohti parisuhteen ongelmia ja alkoholismia esikoisromaanissaan Kuume.

Vuonna 2011 myös käännettiin suomeksi Pietarsaaren vanhustenystävien toteuttamasta Heinätorin palvelutalohankkeesta kirjoitettu kirja HeinätoriKeskus.

Muita viime vuosien pietarsaarelaiskirjoja ovat mm. Kari Narsin suurta huomiota saanut tietoteos Miten miljoonia huijataan, Lasse Lehmuksen kokoama Jeppisvitsit, Mauno Anderssonin runokirja Sanoja oli sieluni täynnä, Pia-Lena Leskisen hartaus- ja runokirja Joka hetkessä elämä, Kristian Sundqvistin jännärikertomuskokoelma Kesäyön pimeys ja muita kertomuksia sekä Päivi Sihvolan, Eero Surma-ahon ja Raimo Kiviahon muistelmat Soomannin Ville ja muita tuttuja, Runoa ja roskaa ja Kanalan poika.
  
 

Audience:

Tags:

Written by: Pietarsaaren kirjasto Monday, December 10, 2012