På tal om böcker

På Spotlight 22 augusti 2012 uppträdde sju författare på svenska vid Stadsbiblioteket i Jakobstad.

Wava Stürmer är författaren som har gett och ger staden sin röst. Hon debuterade redan år 1955 med sin första diktsamling och nu är hon aktuell med diktsamlingen ”Samtidigt”. Den utkom i fjol och uppmärksammades som en av kandidaterna till Radions lyrikpris, den dansande björnen.

Dikterna i ”Samtidigt” berättar om Jakobstad och de människor som en gång levat i staden. Stürmer återkommer än en gång till temat tid, den som har varit och den som är. Husen står i bästa fall kvar och vittnar om en svunnen tid, men människorna försvinner. Odin med sin svarta cykel och fru Bro i torgståndet, vem minns dem? Vad väljer vi att minnas, eller får vi välja?
”Staden som var finns med i staden som är. / Finns med hela tiden. Under tiden.[…]”

Läscentrums recension

ÖT:s före detta journalist och ledarskribent Ulf Överfors vann Solveig von Schoultz tävlingen 2011. Hans vinnarnovell ”Kastraten” bygger på ett verkligt människoöde i trettiotalets Finland. Texten är ett skönlitterärt resultat av ett tips han fick som journalist, men aldrig följde upp.

Överfors har också skrivit historiken ”Det började med en arbiskurs” för Jakobstads svenska arbetarinstitut. Arbis firade 100 års jubileum år 2012.

Else-Maj Boström, engagerad kommunalpolitiker i Jakobstad, har fördjupat sig i det egna husets historia. I ”En berättelse om det Kuhlefeltska huset – Villa Boström” går hon tillbaka till år 1909 då huset stod färdigbyggt på Kvarnbacken. Boström har gjort grundlig research, läsaren får nya inblickar i stadens historia. Foton från Jakobstads museum och privata samlingar illustrerar och ger mersmak.

I sin andra bok ”Bara gå” fortsätter Jenny Björklund med ett ”du”, den unga kvinnan mellan tonår och vuxenhet. Melankoliskt vandrar hon planlöst omkring och tänker på allt hon borde men inte orkar, ”bara gå tills det slutar kännas”.

Läscentrums recension

Motorentusiasten Pehr-Johan Lillkvist berättar i sin bok om ”Bilar och motorcyklar jag minns”. Lillkvist var ung på 50-talet då motorfordonsbranschen expanderade. Hans intresse för teknik och historia har hållit i sig genom åren. Idag är han verksamhetsledare för Motormuséet i Jakobstad.

Emma Mattsson vann årets Arvid Mörne tävling med diktsviten "Sarkasmsporer från ett stympat hjärta". Juryns motivering var att dikterna "ger fräna och frasfria bilder från en vardagsverklighet bortom all idyllisering".

Prosten Boris Salo, kaplan i Jakobstads svenska församling, är intresserad av människors relationer. Tillsammans med sin hustru håller han äktenskapskurser och har skrivit flera böcker om tro och relationer. I boken ”Fri från press och tristess?!” önskar Salo att han kan ge ett vidare perspektiv på fenomenet stress och hur den kan hanteras.

 1. Samtidigt

  Av: Stürmer, Wava
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Poesi på svenska

  Finns som: Bok
 2. En berättelse om Det Kuhlefeltska huset

  Undertitel: Villa Boström i norra delen av Tomt 31 i Andra stadsdelen i Jakobstad
  Av: Boström, Else-Maj
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Vasa kustregion

  Finns som: Bok
 3. Bilar och motorcyklar jag minns

  Undertitel: Moottoripyöriä muistossani
  Av: Lillkvist, Pehr-Johan
  Språk:
  Svenska Finska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Motorfordon

  Finns som: Bok
 4. Fri från press och tristess?!

  Undertitel: ett vidare perspektiv på stress och utmattning
  Av: Salo, Boris
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Mental hälsa. Störningar i känslolivet

  Finns som: Bok
 5. Bara gå

  Av: Björklund, Jenny
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Prosa på svenska

  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Jakobstads bibliotek den 9 augusti 2012