Pännäisten kirjasto avataan 27.10.

Viimeiset kirjalaatikot ovat saapuneet tilapäisestä varastostaan, punainen matto on levitetty ja toivotamme kaikille lainaajille tervetuloa takaisin!

Olemme vihdoin muuttaneet takaisin uuteen taloon! Odotus on ollut pitkä ja matkassa on ollut monta mutkaa: kosteusvaurioita, kattokorjaus, selvitys uuden talon sijoituspaikasta, rakennus- ja sisustussuunnittelun nopea aikataulu, odottaminen kun valitus käsiteltiin hallinto-oikeudessa, pelko että valituksen käsittely viivästyisi niin kauan, että valtionavustus peruuntuisi… Lopuksi vielä rakentamistöiden kiireellinen alku ja työntäyteinen talvi, jolloin olemme hankkineet kaiken irtaimiston ja ottaneet jatkuvasti kantaa erilaisiin kysymyksiin. Mutta kohta olemme maalissa!

Tausta on tämä: vanha kirjastomme (435 m2) valmistui vuonna 1989. Talossa on siitä lähtien ilmennyt kosteusvaurioita tämän tästä. Samoihin aikoihin kun kirjasto valmistui, kirjastolautakunta, kansalaisopiston johtokunta sekä nuoriso- ja kulttuurilautakunnat yhdistettiin yhdeksi lautakunnaksi, mikä johti sektoreiden välisen yhteistyön syventymiseen. Viimeisten vuosien aikana kulttuuriosasto on toiminut kolmessa eri rakennuksessa, ja toivomuksena oli päästä saman katon alle.

Yllä mainituista syistä tehtiin päätös pääkirjaston remontista ja laajentamisesta. Samalla päätettiin, että koko kulttuuriosasto, johon kuuluu myös liikuntatoimisto, saisi muuttaa uuteen taloon. Lisärakennus on n. 600 m2, ja siihen sisältyvät kirjaston uudet lisätilat; aula, joka toimii sekä lehtilukusalina että näyttelytilana; kokoushuone, jonka taittoseinä avautuu aulaan päin; ateljee sekä toimistotilat. Olemme leikillämme sanoneet, että kahvihuoneesta tulee uuden talon tärkein huone, siellä henkilöstö voi tavata ja heillä on mahdollisuus keskustella ja hautoa ideoita rauhallisessa ilmapiirissä.

Ajatuksena on, että koko talo on siellä työskentelevien ihmisten yhteinen tila, että toiminnassamme tuemme ja inspiroimme toisiamme ja tietenkin, että kaikki asiakkaamme voivat löytää oman nurkkauksensa ja oman tapansa käyttää taloa. Täällä on tilaa keskittyä kaikessa rauhassa, mutta myös tilaa kokoontua ja keskustella ja tehdä asioita yhdessä.

Kirjaston imago uudistuu täysin uuden sisustuksen myötä, mutta myös sen takia, että eri osastot saavat entistä selvemmin omat profiilinsa. Tässä apunamme on ollut sisustussuunnittelija AnneMo Kaitfors Rajaniemen arkkitehtitoimistosta. Johanna Öst Häggblom ja Ida-Maria Wikström vastaavat visuaalisesta identiteetistä, mutta myös taideteoksesta, joka on maalattu/teipattu pikkulasten osaston seinälle. Kuriositeettina voimme mainita, että kirjastokortissamme on kuva Johannan isoisän Jonas Borgmästarsin maalaamasta taulusta.

AnneMo omaksui ideamme kirjaston jakamisesta hiljaiseen osaan ja vilkkaaseen osaan, ja hän on saanut tämän ajatuksen heijastumaan myös sisustuksessa. Hän jakoi kirjaston kahtia punaisella polulla, joka kiemurtelee ovesta tiskille. Pikkulasten osastossa on viihtyisä oleskelunurkkaus/koju, teini-ikäiset ovat saaneet bokseja, joihin he voivat käpertyä, värit ovat voimakkaita. Hyllyt on sijoitettu epäsäännöllisesti, kun taas hiljaisella puolella hyllyt seisovat suorissa riveissä ja värimaailma on hillitympi.

Johanna ja Ida-Maria ovat auttaneet meitä suunnittelemaan, millä tavalla voimme opastaa asiakkaitamme talossa mm. kolmiulotteisten opasteiden ja värien avulla.

Meillä on siis suuret odotukset uudesta yhteisestä talostamme. Tavoitteemme on, että annamme kuntalaisille talon, jonka he tuntevat omakseen ja jossa he viihtyvät. Avaamme 27.10. ja tarjolla on paljon ohjelmaa jo ensimmäisen viikon aikana: avajaisjuhlat, kirjailijavierailu, seniorisurffaus, lastenteatteria, näyttelyitä ym.

Solveig Lund

 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Pedersören kirjasto den 22 oktober 2015