Nykarlebybornas nya "vardagsrum"

Visst måste vi själva nypa oss i armen då och då för att riktigt fatta att detta nu är vår arbetsplats och Nykarlebybornas nya bibliotek.

nykarleby/invigningen
”Är det här faktiskt Nykaabe”? Det är en av många kommentarer i samma stil sedan vi öppnat vårt nya bibliotek på Topeliusesplanaden 10. Andra kommentarer har rört rymden och ljuset och inte minst luften. T.o.m. böckerna ser så fina ut att de kanske inte ens är de som fanns i gamla biblioteket tyckte en kund!

Och visst måste vi själva nypa oss i armen då och då för att riktigt fatta att detta nu är vår arbetsplats och Nykarlebybornas nya bibliotek. Vägen har varit lång – men nu känns det som att det varit värt att vänta på. De fem tidigare alternativen till nytt stadsbibliotek har alla varit halvmesyrer, som kanske inte ens skulle ha räckt till för dagens behov. Tänk att vi hann få statsbidrag för biblioteket – utan det skulle projektet aldrig blivit av!

nykarleby/bandklippning
 

nykarleby/forsgård
10.6.2016 kl. 10.00 invigdes vårt nya bibliotek med en fest för inbjudna gäster. Festtalare var docenten och Nykarlebysonen Nils Erik Forsgård, som också gjorde en djupdykning i stadsbibliotekets 150-åriga tillvaro. (Nykarleby stadsbibliotek fyllde egentligen 150 år redan 2015 men vi valde att spara firandet tills vi kunde öppna vårt nya bibliotek). För de musikaliska inslagen stod Emelie Fors och Mikael Åbro (båda från bandet No Big Deal), medan David Hellman underhöll med stämningsmusik sedan biblioteket öppnat för allmänheten kl. 12.00. Bandet klipptes av stadsdirektör Gösta Willman som också framförde stadens hälsning under festen. Många
nykarleby/hulden
Nykarlebyförfattare och andra biblioteksvänner från när och fjärran hade kommit till invigningen, och Lars Huldén framförde sitt eget och de mångas tack till biblioteken i allmänhet och Nykarlebybiblioteket i synnerhet.  Vi bjöd på kaffe och tårta och den stora uppslutningen (ca 750 personer!) överraskade både oss och catering-firman totalt!

 

 

nykarleby/normensgåva
nykarleby/normensgåvan
nykarlebyValterosofie
Utsmyckningen av vårt nya bibliotek är ännu på hälft, men våra kunder kom med glädjande tillskott då vi öppnade. Skogsparkens och Normens lärare uppvaktade med en ”bok” med ett Lennart Helsingcitat broderat på insidan och pensionerade specialläraren Gunni von Essen kom med två fina handgjorda dockor av egen tillverkning, ”Zacharias och Sofia”. De står nu i vitrinskåpet i vår hembygdssamling. Konstverk i stadens ägo (skulpturen ”Den stora gäddan” av Jörgen Hammar och oljemålningen ”Fiskar-Jalle” av W. Karlsson) har fått nya hem hos oss. Dessutom har vi fått inramade teckningar av Gösta Ågren (av bl.a. Henrik Tikkanen) och R. R. Eklund till vår hembygdssamling förutom de konstverk som beställts direkt till det nya biblioteket av Elina Rebers (mönstret  Strandvial till våra gardiner) och Ann-Sofie Eriksson (oljemålningen Björkens visa).

Att biblioteket varit efterlängtat har vi fått höra många gånger om. Utlåningen första veckan steg till över 3400 lån och besökarantalet kan vi bara gissa, för räknaren har inte fungerat till belåtenhet ännu. Men vi har fått många nya kunder och många har tittat in bara för att se sig omkring.

 

nykarleby/boktrucken
Vad är då den största skillnaden mot vårt gamla bibliotek förutom de större ytorna och rymden? Barnavdelningen, som vi satsat speciellt på, har blivit mycket populär. Inte minst den röda bilderboksbilen med riktig ratt och knappar från en matartruck är så populär att de minst barnen har svårt att slita sig från den. ”Vill du ta hem bilen? Vi måste be pappa göra en till dig” sa en mamma, medan en annan hotade att lämna kvar sin två-åring hos ”tanterna” efter att i över en timme förgäves ha försökt få flickan att komma med hem. - Bilen har tillverkats enkom för Nykarleby-biblioteket av Studio-Kaluste.

 

Nykarleby/sagorummet
Sagorummet är vi också mäkta stolta över. Kuddarna som fästs med magneter på väggarnas paneler ger möjlighet att leka med både färg och form, så vi ser nya mönster var och varannan dag. Taket i olika nivåer och med stjärnhimmel är unikt, men vi väntar ännu på en skena för gardinerna till en ”scen”. Ännu har vi inte haft någon sagostund där – det är inte den tiden på året – men vi ser fram emot hösten då vi får inviga sagorummet på riktigt tillsammans med barnen från dagis, förskola och skola.

 

Nykarleby/astasalen
Asta-salen för ca 30-40 personer kunde vi inviga som kafeteria redan 10.6 (själva invigningsfesten hölls i bibliotekssalen där hyllor på hjul tillåter oss att använda rummet flexíbelt). Asta-salen kommer Nykarlebyborna förhoppningsvis att få mångsidig användning för. Den har försetts med modern ljudteknik och hörselslinga och kommer också att få modern IT-teknik lagom till hösten. I anslutning till salen finns stolförråd och minikök så komforten är väl sörjd för.

 

nykarleby/tidningsläsesal
Vi har ingen skild läsesal, men avdelningen är mycket inbjudande med djupröda vilstolar i två sittgrupper med utsikt mot Topeliusesplanaden och bekväma bord för läsning av tidningar både i pappersformat och i digital form. I övrigt går inredningen i vitt och ljus ek med vilstolar i mörklila och grönt. Skyltarna är också gröna, men tillsvidare är skyltningen inte helt klar.

 

 

nykarleby/digistudion
Digistudion på andra våningen har tagits i bruk och eventuellt blir det ny kurs i digitalisering till hösten. Det finns nu möjlighet att låna själv och vartefter tas säkert fler digitala tjänster i bruk. Övervakningskameror sörjer för att vi kan se om vår hjälp behövs någonstans i vårt ”stora” hus och knappar vid disken ger oss möjlighet att stänga och öppna med en knapptryckning och att tillkalla hjälp från övervåningens arbetsrum då kunderna strömmar till. Också kunderna får dörrarna att öppnas med en knapptryckning och förstås finns det nu rullstolsramp, hiss till andra våningen och inva-wc. Skötbord för våra minsta kunder finns det också. Nu väntar vi bara på att också utsidan blir klar så att biblioteket verkligen blir så lättillgängligt som det är tänkt att bli.

Vi har verkligen försökt att tänka på kundernas bästa och hoppas att Nykarlebyborna ska trivas i sitt nya ”vardagsrum” lika bra som vi trivs på vår nya arbetsplats!

Margit Westerlund, bibliotekschef

Mera om Nykarleby stadsbibliotek

Tags:

Written by: Biblioteken i Nykarleby Wednesday, June 22, 2016